21 Temmuz 2015 Salı

Filiz Hiç Üzülmesin - Filiz Ali * Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 22. sırası: Kategori Kendinizin belirleyeceği bir temaya uyan dört kitap.
Kitaplığımdan gözüm kapalı, rastgele seçtiğim kitaplar.


Bu kategori dahilinde okuduğum diğer kitaplar:

Galiba Ben Sanatçıyım - Müjdat Gezen




'Kürk Mantolu Madonna' paylaşımım için:

Yaşar Kemal ve Sabahattin Ali



'FİLİZ HİÇ ÜZÜLMESİN'

Sabahattin Ali'nin Objektifinden, Kızı Filiz'in Gözünden Bir Yaşamöyküsü
Yazarı: Filiz ALİ
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
www.ykykultur.com.tr
-   1. baskı: Sel Yayıncılık, 1995    
-    YKY'de genişletilmiş 1. baskı: İstanbul, Haziran 2011
-   158 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Amatör fotoğrafçılığı öyle ilerletmişti ki, Devlet Fotoğraf Yarışmalarına katılmış ve ödüller bile almıştı. Öldürüldükten sonra eşyaları ailesine verilmedi Sabahattin Ali'nin. Yıllar sonra Kırklareli'nde gerçekleştirilen 'Sabahattin Ali Günleri' sırasında yanıma yaklaşan bir genç kız, babamın Kodak marka fotoğraf makinesinin evlerinde olduğunu, babasının makineyi o yıllar polisten satın aldığını fısıldadı. Kızı yeniden aramaya kalktığımda ortadan kaybolmuştu. İzini bir daha bulamadım.
  
        * Babamı kitap okurken öldürüp Kırklareli'nin Üsküp Nahiyesine bağlı Hedye köyü yoluna elli metre mesafede orman içindeki çatağa öylece bırakan katil veya katiller, aylarca sonra bulunan tanınmaz haldeki bu cesede bir mezarı bile çok gördüler. Kemikleri bir torbaya konup orada oraya teşhis için dolaştırıldı. Gömüldüğü yerden çıkarılıp tekrar incelendi. Sabahattin Ali'nin canını almak yetmedi, ölüsünü de rahat bırakmadı bu gözü dönmüş vampirler ve dünyada hiç iz bırakmasın diye kemiklerini bile yok ettiler.
         Ama Sabahattin Ali, sanki canilerin onu mezarsız bırakacaklarını çok önceden sezmiş gibi, evrendeki mekanını belirlemişti çoktan ve 'Benim meskenim dağlardır' diyerek, şiirini yazmıştı.


        * Başım dağ saçlarım kardır,
         Deli rügarlarım vardır,
         Ovalar bana çok dardır,
         Benim meskenim dağlardır.

         Şehirler bana bir tuzak,
         İnsan sohbetleri yasak,
         Uzak olun benden, uzak,
         Benim meskenim dağlardır.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... oldukça güzel olan bu kızı... güzel bir kedi, bir kuzu gibi sevdi.

        * ... bahçedeki kedileri beslerdik.

                                                         Okuduğum tarih: Temmuz 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Filiz Ali, 30 Eylül 1937 İstanbul doğumlu piyanist ve müzikbilimcidir. Gazeteci-yazar Sabahattin Ali'nin kızıdır.
Ankara Devlet Müzik Konservatuarı'nda piyano çalıştı. Ferhunde Erkin'in sınıfından 1958 yılında mezun olan Ali, ABD'de müzik eğitimine devam etmek için Fulbright bursu kazandı. BostonMassachusetts'de David Barnett'le öğrenim gördüğü New England Conservatory of Music'te (Yeni İngiltere Müzik Konservatuarı) ve New York'taki Mannes College of Music'te (Mannes Müzik Koleji) Frank Sheridan'la çalıştı.
1962-1965 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı'nda piyano ve eşlik öğretmeni, 1965'ten 1972'ye kadar İstanbul Şehir Operası ve İstanbul Devlet Operası'nda korrepititör, 1972 ile 1985 seneleri arasında ise Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda piyano ve eşlik öğretmenliği yaptı. 1985-86 yıllarında Londra Üniversitesi'nin bünyesindekiKings College'ın müzikoloji bölümünde yüksek lisansını tamamladı.
1987'de Mimar Sinan Üniversitesi'nin müzikoloji bölümüne geçti. 1990-2005 yılları arasındaki Müzikoloji bölümünün başkanıydı. Ali, 1989-1992 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun genel yayın yönetmeni olarak da çalıştı.
TRT için 1962-1995 yılları arasında müzik programları yaptı ve CumhuriyetHürriyetYeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri için müzik eleştirmenliği yaptı. Milliyet gazetesine müzik yazıları yazmaktadır. Filiz Ali ayrıca, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'nin kurucusu ve 1998'den beri direktörüdür.
Balkan Müzik Forumu'nun bir üyesi, Uluslararası Müzik Konseyi ve Avrupa Müzik Konseyi'nin temsilcisi olan Ali müzik ve müzisyenler hakkında yedi kitabın yazarıdır.
Sabancı Üniversitesi'nde "Klasik müziğin büyük eserleri" ve "20. yüzyıl müziğinin büyük eserleri" derslerini vermektedir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Filiz_Ali


https://tr.wikipedia.org/wiki/Sabahattin_Ali


ARKA KAPAK –

'... üzülecek bir şey yok. Her şey düzelir, hele Filiz hiç üzülmesin.'

Filiz Ali’nin anılarını, babasının eserleri ve mektuplarıyla harmanlayarak kitaplaştırdığı “Filiz Hiç Üzülmesin”, sadece bir hayata odaklanmakla kalmıyor, Sabahattin Ali’nin usta fotoğrafçılığına da tanıklık ediyor.

Sabahattin Ali’nin Istıranca Dağları’nda öldürülmeden çok önce, kehanette bulunur gibi kendi sonunu yazdığı dizeleriyle biten “Filiz Hiç Üzülmesin”, edebiyatımızın efsanevi yazarını yattığı yerde de selamlıyor...

'Bir gün kadrim bilinirse
İsmim ağza alınırsa
Yerim soran bulunursa
Benim meskenim dağlardır.'


Okuma şenliği defterime buradan ulaşabilirsiniz.


Okuma listem için oluşturduğum defterime de şuradan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder