17 Temmuz 2015 Cuma

Küçük Prens - Antoine De Saint - Exupery * Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 1. sırası: Kısaltılmış hali çocuk kitabı olarak da yayınlanmış bir kitap.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Küçük Prens / Antoine De Saint - Exupery





KÜÇÜK PRENS
Yazarı: Antoine De Saint - Exupery
Yayın Hakları: Yakamoz Kitap
www.yakamoz.com.tr
-   1. Baskı: Ocak 2015
Çeviri: Tayfun Törüner
-   152 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;
  
        * Büyükler sayılardan hoşlanır. Onlara yeni tanıştığınız bir arkadaştan bahsetseniz, asla önemli şeyleri sormazlar.
         Arkadaşınızın sesinin nasıl olduğu? Hangi oyunları tercih ettiği? Kelebek koleksiyonu yapıp yapmadığını? Hiçbir zaman sormazlar. ' Kaç yaşında? Kaç kardeşi var? Babası kaç para kazanıyor?' gibi şeyler sorarlar. Ancak bunları öğrenince onu tanımaya başladıklarını düşünürler. Onlara, 'Pembe tuğlalardan yapılmış güzel bir ev gördüm, pencerelerinin kenarında sardunyalar, çatısında güvercinler vardı,' diyecek olsanız, böyle bir evi hayal bile edemezler. Onlara, 'Yüz bin frank değerinde bir ev gördüm,' demeniz gerekir. O zaman, 'Ah, ne kadar güzel bir ev!' diyeceklerdir.

        * En zoru budur. Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan çok daha zordur. Kendini gerektiği gibi yargılayabilirsen, gerçek bir bilgesin demektir.


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/131
         ... düş gördür gibiydim.

                                                        Okuduğum tarih: Haziran 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint Exupéry (29 Haziran 1900 - 31 Temmuz 1944), Fransız pilotyazar ve şairdir. Özellikle "Küçük Prens" (Le Petit Prince) isimli eseriyle ünlenmiştir.
Fransa'nın Lyon şehrinde doğdu. Beş kardeşin üçüncüsüydü. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupéry dört yaşındayken babasını kaybetti. Babasının ardından aile hızla yoksullaştı. Anneleri kültürlü bir kadındı. İlk öğretmenleri anneleri oldu. Exupéry okulda başarılı değildi. Ödevlerle arası yoktu, sürekli ceza alıyordu. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. Evlerinin yanındaki hava alanına gizlice girer uçakları yakından seyrederdi. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Kardeşi François'in ölümü onu ve ailesini çok sarstı. Liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı çok istediği halde annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı. Eğitimini yarıda bırakıp askere gitti. Askerlik görevini Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak yaptı. Strasbourg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. Askerliğin ardından ailesinin isteği üzerine Paris'te bir ofiste kamyon satıcısı olarak çalışmaya başladı. Ticaret yaşantısında başarısız oldu. Bu arada yazı yazmaya da başlamıştı.
1926 yılı hayatında bir dönüm noktası oldu: Tekrar uçmaya başlamıştı. Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. İlk kitabı Güney Postası'nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Gece Uçuşu adlı romanı Arjantin'deki yaşantısını anlatır. Paris'te evlendi. 35 yaşındayken uçağı arıza yaptı ve Tunus'ta çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundular. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesinde katkı sağladı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya'nın işgaline uğradı. Komutanları Exupéry'ye sağlık durumunun savaş şartlarına uygun olmadığını söylemesine rağmen o askere yazıldı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'ye gitti. Buradayken yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli eseri Küçük Prens'i de bu dönemde yazdı . Ülkesinin işgal altındaki durumu onu çok üzmekteydi. Olaylar karşında sessiz kalamayacağına karar vererek ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika'ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti.
31 Temmuz 1944'te uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı 2000 yılında balıkçılar tarafından bulundu.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry


Kitapla İlgili Ayrıntılar- Yazar, New York'ta bir otel odasında kaleme aldığı hikâyenin çizimlerini de yapmıştır. Exupéry hem çizimleri hem de hikâyeleri bir çocuk kitabı gibi kurgulamış olsa da, bu kitap onun moderniteye ve II. Dünya Savaşı'nın etkilerinin sürmekte olduğu topluma eleştirisini ifade ettiği bir kitap olarak da değerlendirilir. Yazarın ilhamını kendi başından geçen olaylardan aldığı düşünülür. Bir pilot olan Exupéry, 1935 yılında bir hız rekorunu denerken, Sahra Çölü’nün ortasına düşmüştü. Ayrıca karısı Consuelo’nun Küçük Prens gibi bitmek bilmeyen arzuları ve korunma arzusu olduğu, Küçük Prens’in gezegeni gibi volkanlarla dolu El Salvador’da yaşamıştı.
 https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk_Prens


ARKA KAPAK –

'Kimseye ait olmayan bir elmas bulduğunda, o senindir. Kimsenin olmayan bir ada bulursan, senin olur. Bir fikir ilk senden çıkarsa, gider patentini alırsın ve sana ait olur. Yıldızlar da benim; çünkü benden önce onlara sahip olmayı hiç kimse düşünmedi.'

Küçük büyük herkesin keyifle okuyacağı bir başucu kitabıdır Küçük Prens. Basit bir çocuk kitabı gibi görünen ama aslında yaşam, sevgi ve aşk hakkında derin anlamlar içeren kitapta bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır.

Uçağıyla Sahra Çölü'ne düşen bir pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitapta, Küçük Prens'in ağzından Saint-Exupery, insanların hatalarını ve aptallıklarını, büyüdükleri zaman unuttukları basit çocuk bakışını vurgular.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder