17 Temmuz 2015 Cuma

Ulysses Sözlüğü - Nevzat Erkmen * Bahar Okuma Şenliği 2015

Aslında bu kitabı okuma şenliği listemin dışında okudum yani puanlamaya etkisi olmadı. Çünkü şenlik kapsamında okuma listemde olan 'Ulysses'i anlayabilmem için sözlük gerekliydi:)
Ulysses paylaşımım için:

Ulysses - James Joyce * Bahar Okuma Şenliği 2015


Kültüy'ün okuma sevdası:)


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


ULYSSES SÖZLÜĞÜ
Yazarı: Nevzat ERKMEN
Türü: İnceleme
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
www.ykykultur.com.tr
-    1. baskı: İstanbul, Şubat 2006    3. baskı: İstanbul, Mart 2014
-   533 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... Ulysses sözcüğünü Fransızların 'Ulysse', İspanyolların 'Ulises', İtalyanların 'Ulisse', Yugoslavların 'Uliks' şeklinde çevirdiklerini düşünüverdim ve, 'İşte şu anda çeviriyorum: Ulu Ses olsun Türkçesi Ulysses'in', deyiverdiydim.

        * Patates, İrlandalıların da başlıca besinlerinden biridir. 1845'te başlayan patates bitkisindeki br hastalık, ülkede kıtlığa yol açmış, açlık nedeniyle nüfus 8,3 milyondan 6,6 milyona düşmüş, Amerika'ya göçler de nüfus düşüşünü hızlandırmıştır.
Ayrıntılı bilgi için: https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_K%C4%B1tl%C4%B1k

        * Filistin, 1516'dan, Dünya Savaşı'nın sonuna dek Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, Theodore Herzl'in (1860-1904) başını çektiği Siyonist hareket, Filistin topraklarını satın alarak Yahudi kolonileri kurmaktaydı. Osmanlılar da buna karşı çıkmıyorlardı.
  
        * Sonu gelmez insan silsileleri, ölümün bunca insanı yok ettiğini düşünmemiştim hiç. / Dante
   
        * Kraliyet Mersinbalığı- İngiltere karasularındaki mersinbalıkları, 1307'den 1327'ye kadar İngiltere Kralı olan II. Edward'ın yasal malı ilan edilmişti.

        * Kazlar kafeslerde hareketsiz bırakılıp zorla beslenir, öylece, büyüyen ve yağlanan ciğerlerinden kaz ciğeri ezmesi üretilir.

        * Aristo'ya göre, ruhun sürekliliğinin ''bellekle ... sürekli değişen biçimlerle') ve bedenin ve moleküllerin süreksizliğinin ('Şimdi başka benim ben')...
   
        * Yemek ve yatmaktan ayrılmak- 1857'deki boşanma yasaları reformundan önce İngiltere mahkemelerinin boşanma yerine verdikleri bir hak.

        * Asla unutmayalım ki, bizim başımıza, kendi doğamızda olmayan hiçbir şey gelmez...
  
        * Kimi ortaçağ ve Rönesans İtalyası devletlerinde Yahudilerin sarı giysiler giymesi gerekiyordu. Engizisyon'un lanetleyip yakılmak üzere Devlet'e teslim ettikleri mezhep sapkınları da sarı giysiler giyiyor ya da sarı haçlar takıyorlardı.
  
        * Pullardaki dil- Zarfın sağ üst köşesine yapıştırılan bir pul, mektubun gönderildiği kimsenin artık yazmamasını istemek anlamını taşırdı. Şayet pul zarfın sol üst köşesine yapıştırılmışsa, bu, mektubu gönderenin, gönderilen kimseyi çok sevdiğini belirtirdi. Eğer pul zarfın üst rotasına yapıştırılmışsa olumlu, alt ortasında ise de olumsuz bir yanıtı gösterirdi. 



 ^-^ KEDİ ^-^

        * 'Kedilerin Kralı'


- Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 69
         ... İrlanda geleğinde...

        * Sf/ 476
         ... İngilzcedeki...

                                                                  Okuduğum tarih: Haziran 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  1938’de İzmir’de doğdu. New York Üniversitesi’nde pedagoji öğrenimi gördükten sonra, çeşitli şirketlerde müdürlük ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bunların yanısıra Gestalt Terapisi ve Doğu Öğretileri alanında çalışmaları oldu. 1978 yılında İzmir Alsancak Rotary Kulübü’nü kurdu ve Asbaşkanlığı’nı yaptı. Çeviri alanında çeşitli ödülleri vardır. Dünya Zeka Oyunları Türkiye Temsilciliği’ni yapan Erkmen, Türk Beyin Takımı’nı 1993 yılında Çek Cumhuriyeti’ne götürdü. 
http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=2087

Türk Beyin Takımı Onursal Kaptanı
1931 yılında İzmir’de doğan Nevzat Erkmen, İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden mezun olduktan sonra, New York Üniversitesi’nde Pedagoji dalında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptı. Çeşitli şirketlerde müdürlük ve yönetim kurulu üyeliği yapan Erkmen, ayrıca Apartman Aşkları, Türk Dilinin Uyak Sözlüğü’nü hazırladı ve çeşitli eserleri Türkçe’ye çevirdi. Erkmen, James Joyce’tan yaptığı Ulysses çevirisiyle, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yılın Çevirmeni Ödülü’nü kazandı. 1980’de Cumhuriyet Gazetesi’nde Zeka Oyunları köşesini yönetmeye başlayan ve 1992 yılında Türk Beyin Takımı’nı kuran Erkmen; Dünya Zeka Oyunları Federasyonu’nun (World Puzzle Federation) Kurucu Üyesi ve Türkiye Temsilcisi oldu. 1992-2005 yılları arasında Türk Beyin Takımı’nın kaptanlık görevini yürüten Erkmen, 2005 yılında takımın Onursal Kaptanı oldu.
http://www.turkbeyintakimi.com/kurumsal/ekip


ARKA KAPAK –

        James Joyce, başyapıtı Ulysses'in zor okunurluğu konuısunda şunları söylemişti:

"İçine o kadar çok bilmece-, bulmaca ve zeka oyunu koydum ki, profesörler yüzyıllarca ne demek istediğimi tartışacaklar; insanın ölümsüzlüğü garantilemesinin tek yolu da budur."

Ulysses'i kırk yıllık bir uğraşla Türkçeye çeviren Nevzat Erkmen de, zaten garantilediği ölümsüzlüğü bu çağ açıcı romanın sözlüğünü hazırlayarak biraz daha sağlama aldı.

Ulysses'i okurken sözlüğünü de elinizin altında bir yerlerde bulundurun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder