20 Ağustos 2015 Perşembe

Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun - Hatice Meryem * Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.


Listenin 13. sırası: Tiyatroya uyarlanmış bir roman veya öykü veya şiir (Doğrudan tiyatro eseri olarak yazılmış kitaplar kapsam dışı)
Bu kategori dahilinde 'Safahat'i okumaya heveslendim. Ancak 1979 basımı kitabın dili ağır geldiğinden bırakmak zorunda kaldım.
Paylaşımıma bakmak isterseniz:

Safahat - Mehmet Akif Ersoy * Yaz Okuma Şenliği 2015



Kitap tercihimde değişiklik yaptım ve 'Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun'u okudum. Alırken kapak tasarımını çok severek almıştım. Kategoriye de uyunca onu okumak istedim:)




Tiyatroya uyarlanması hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


SİNEK KADAR KOCAM OLSUN BAŞIMDA BULUNSUN
Yazarı: Hatice MERYEM
Yayın Hakları: İletişim Yayınları
www.iletisim.com.tr
-   1.-14. Baskı 2002-2012, İstanbul         15.-16 Baskı 2014, İstanbul           
-   95 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

        * Ziya Osman Saba'nın eski baskı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi...

                                                            Okuduğum tarih: Ağustos 2015 

  
Yazar Hakkında Bilgi=  1968 Kasım'ında İstanbul'da doğdu. 9 Eylül Üniversitesi İİBF Mali­ye Bölümü'nden mezun oldu. Üç buçuk yıl bir bankada çalıştı. 1994 yılında mesleği­ni bırakıp Londra'ya gitti. Orada temizlikçilik, çocuk bakıcılığı, ütücülük, gazete da­ğıtıcılığı gibi çeşitli işlerde çalıştı. 1996-2001 yıllan arasında Öküz dergisinin Genel Yayın Koordinatörlüğü'nü yaptı. 1999 yılında Varlık dergisinin düzenlediği "Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri Yarışması"nda "Siftah" adlı öyküsü öykü dalında dik­kate değer bulundu. 2000 yılında Siftah adlı öykü kitabı Varlık Yayınlan'ndan çıktı. Öyküleri Varlık ve E dergisinde yayımlandı. Amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı kitabı 2002 yılında yayımlanmış ayrıca Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konmuştur. 2008 yılında İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar, 2013'te ise Beyefendi adlı kitapları İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır.


ARKA KAPAK –

"A kızım, sinek kadar kocan olsun, başında bulunsun; sinek kadar olsun ama olsun..."

Nasıldır mesela...
Bir ayyaşın karısı olmak... bir apartman kapıcısının karısı... bir tornacının... bir cücenin... bir imamın... bir kuryenin... bir marangozun karısı... gardiyanın karısı... kasabın karısı... çok genç bir adamın karısı... ince ruhlu bir adamın karısı... bir işçinin karısı... avare bir adamın... bir adamın ikinci karısı... bir demiryolcunun karısı... bir tüccarın... bir sünepe adamın... bir emeklinin... bir oburun... bir lüzumsuz adamın... bir şoparın... ilkaşkının karısı... bir saz aşığının... bir kader kurbanının... yakışıklı bir adamın karısı... bir şairin karısı... yaşlı bir adamın karısı... bir garibanın... babasının karısı... ya bir de oğlunun...

Nasıl bir yaşantıdır, neler hissettirir, nasıl katlanılır, safası nasıl sürülür, hayalleri nicedir...

Kuvvetli bir gerçekçilikle, ama mizahla, ama sevgiyle kurulmuş "eş durumu" fantezileri... "Kadınlık durumlarındaki" ezilmişliği, yoksunlukları, ama onunla beraber direnç ve "ayakta kalma" stratejilerini de yansıtan, yaşama heyecanı taşıyan iştahlı bir anlatı....

Hatice Meryem'den, '...karısı olma' hallerine dair bir knizm şaheseri...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder