2 Mart 2016 Çarşamba

Kötülüğün Sıradanlığı - Hannah Arendt * Kış Okuma Şenliği 2015-2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 20. sırası: Şimdiye kadar hiç okumadığınız yabancı kadın yazardan bir kitap.



Kategori dahilinde okuduğum diğer kitaplar:

Gezi Apartmanı - Filiz Elasu 


Kitapla ilgili videomu izlemek isterseniz:
Video için hazırladığım defterime göz atmak isterseniz buraya lütfen:)
Kitapla ilgili okuma öncesi yaptığım araştırmalar sonucu aldığım notlar:



15 Temmuz 2015 tarihinde iki kitapçıda da bu kitapla birlikte aradığım diğer iki kitabı da bulamadığımı ve bulur bulmaz alacağımı yazmışım, burada:)
Hatta daha sonra üç kitabı da bulup aldığım gibi şenlik kapsamında üçünü de okumuş bulunmaktayım:))
Paylaşımlarıma bakmak isterseniz:

Yahudi soykırımı ile ilgili okuduğum kitaplar:

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


KÖTÜLÜĞÜN SIRADANLIĞI
ADOLF EICHMANN KUDÜS'TE
Yazarı: Hannah ARENDT
Orijinal Adı: Eichmann in Jerusaelem
A Report on the Bnalaity of Evil
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Metis Yayınları
www.metiskitap.com
-   Hannah Arendt, 1963, 1964
-   Yenilenmiş Yayım Hakları: Lotte Kohler, 1991, 1992
-   Metis Yayınları, 2008
-   İlk Basım: Aralık 2009      Üçüncü Basım: Haziran 2014
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Çeviri: Özge Çelik
-   315 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

     * Adolf Eichmann, 11 Mayıs 1960'ta Buenos Aires'in kenar mahallelerinden birinde yakalandı...

     * ... 'biz etnik ayrım yapmayız'...
      Yahudi vatandaşlarının aile durumunu Yahudi hukuku belirler; buna bağlı olarak, Yahudiler Yahudi olmayanlarla evlenemez, yurtdışında yapılan evlilikler tanınır ama karma evliliklerden doğan çocuklar gayrimeşru (iki Yahudinin evlilik dışı ilişkisinden doğan çocuklar meşru) sayılır ve Yahudi olmayan bir anneden doğanlar ne evlenebilir ne de gömülebilir.

     * Arap milliyetçilerinin Nazi sempatizanı olduğunu...

     * Yahudi katliamı konusunda Hitler masumdu; o sadece kendisini, 'nihayet amaçlarına ulaşmalarına- İsrail Devleti'nin kurulmasına- olanak sağlayacak suçları işlemek zorunda bırakan' Siyonistlerin kurbanı olmuştu.

     * Geçmişte yaptıkları, ancak bugün içinde bulunduğumuz koşullar açısından değerlendirildiğinde suç sayılabilirdi ve her zaman yasalara saygılı bir vatandaş olmuştu; zira Üçüncü Reich'ta, Hitler'in emirleri 'kanun sayılırdı'.

     * Elli dört yıl sonra, en büyük eğlencesi olan anılarını yazma işine girişince...
         İsrailli yetkililer el yazmalarının yayınlanmasına izin vermemişlerdi. Harry Mulisch bu otobiyografiyi 'yarım saatliğine' incelemeyi başardı da, haftalık Alman-Yahudi yayını Der Aufbau bazı bölümlerini yayımlayabildi.

        * Vacuum Oil Şirketi için çalışarak geçirdiği beş buçuk sene...
         1932 Nisan ayında ... Linz'li genç avukat Ernst Kaltenbrunner'in daveti üzerine Nasyonel Sosyalist Parti'ye katıldı ve SS'e girdi.
         ... Vacuum Oil Şirketi için çalışan gezici bir satış görevlisi olarak sessiz sakin ve normak yaşamak yerine, emekli bir SS yarbayı olarak asılmayı yeğleyeceğini söyleyebilirdi.

        * Nazilerin tipik özelliklerinden biri de, düşmanları anısına müzeler kurmaktır.

        * Antisemitizm, Yahudi karşıtlığı veya Yahudi düşmanlığı; Yahudilik dinine, ırkına, kültürüne veya milletine karşı duyulan düşmanlık.

        * Kristall-nacht ya da Cam Kırıkları Gecesi olarak bilinen 9 Kasım 1938- organize pogromların (Pogrom; dinseletnik veya siyasi nedenlerle bir gruba karşı yapılan şiddet hareketleridir.) gerçekleştirdiği ...Yahudilere ait bin beş yüz işyerinin camları kırıldı, onlarca sinagog alevler içinde kaldı ve yirmi bin Yahudi apar topar toplama kamplarına götürüldü.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kristal_Gece

        * İlk gaz odaları 1939'da, Hitlerîn aynı senenin 1 Eylül'ünde verdiği 'tedavisi olmayan hastaların huzur içinde ölmesi sağlanmalıdır' emri üzerine inşa edildi.

                                                                           ŞUBAT 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Hannah Arendt (14 Ekim 1906 - 4 Aralık 1975), Alman siyaset bilimcidir. Çoğu kişi tarafında felsefeci olarak da bilinmekle birlikte, kendisi felsefenin "bireyin kendisi"ne dair sorunlarla uğraştığını söyleyerek bu sıfatı reddetmiştir. Siyaset bilimci olarak tanımlanmayı istemesinin sebebi çalışmalarının "tekil olarak insana değil, dünyada yaşayan ve dünyayı kaplayan insanlığa" odaklanmış olmasıdır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hannah_Arendt


ARKA KAPAK –

Nazi Almanyası'nda Yahudilerin gettolara ve toplama kamplarına naklinden sorumlu Otto Adolf Eichmann, 11 Mayıs 1960'ta Buenos Aires'in kenar mahallelerinden birinde yakalandı ve İsrail'e getirildi. 11 Nisan 1961'de Kudüs Bölge Mahkemesi'ne çıkarıldı ve on beş ayrı iddiayla suçlandı: Başkalarıyla birlikte, Nazi rejiminin başından sonuna kadar ve özellikle de İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi halkına karşı suçlar, insanlığa karşı suçlar işlemişti.
Ülkemizde özellikle totalitarizm üzerine çalışmalarıyla tanınan ünlü siyaset bilimci Hannah Arendt bu kitabında, Nazi Almanyası döneminde milyonlarca Yahudinin toplama kamplarına, ölüme gönderilmesinden sorumlu SS yetkilisi Adolf Eichmann'ın Kudüs'teki yargı sürecini ele alıyor. Arendt, bu duruşmada Yahudilerin çektiği acıların, antisemitizmin ya da ırkçılığın bir anlamda gözardı edildiğini; duruşmanın sadece kendisine verilen emirleri yerine getirdiğini söyleyen, terfi etmekten başka bir şey düşünmeyen, savaşın tam ortasında Bratislava'da İçişleri Bakanı'yla bowlinge gittiğinden başka bir şey hatırlamayan bu adamın yaptıklarına indirgendiğini söylüyor.
Yahudi soykırımının mimarı olarak sunulan Adolf Eichmann'ın sadist bir canavardan ziyade, normal, hatta korkutucu derecede normal bir insan olduğuna dikkat çeken Arendt, özellikle düşünme ve muhakeme yetisinin kaybolmasıyla birlikte kötülüğün nasıl sıradanlaştığını vurguluyor. Eichmann duruşmasından yola çıkarak, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birini gözler önüne seriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder