19 Mayıs 2016 Perşembe

Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi - Ayfer Tunç * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 20. sırası: Şimdiye kadar hiç okumadığınız Türk kadın yazardan bir kitap.


Ayfer Tunç çok çok uzun zamandır kitaplarıyla karşılaştığım ama nedense bir türlü alıp okuyamadığım bir yazardı. 
Bu kitabı ise uzun süredir alınacaklar listemde alınmayı bekledi sonrasında da aylarca okunmayı bekledi. 
Öyle pişmanım ki... Keşke çok daha önce okusaydım. Ki diğer kitaplarını da aynı heyecan, merak ve hızla okumayı sürdürseydim.
Böylesi fazla karakter barındırıp bu kadar akıcı olan başka bir kitap daha okumadım ben. Kitap inanılmaz sayıda karakter barındırıyor. Karakterden karaktere, zamandan mekana akıp gidiyorsunuz ama kesinlikle akıcılık ve merak kaybolmuyor. Hayran olunası bir kurgu ve harman.


Kategori dahilinde okuduğum diğer kitaplar:

Okurken Ne Görürüz? -Peter Mendelsund


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


BİR DELİLER EVİNİN YALAN YANLIŞ ANLATILAN KISA TARİHİ
Yazarı: Ayfer TUNÇ
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. basım: 2009                   8. basım: Haziran 2014, İstanbul (1000 adet)
Kapak Tasarımı: Utku Lomlu / Lom Tasarım (www.lom.com.tr)
-   530 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Aklı tıklım tıklım dolu bir adamdı...

        * ... tam deli değildi, tam akıllı da değildi. Zaten akıllı delinin karşıtı değildi.
  
        * Faşizm komünizm kadar tehlikeli değildir diyerek tarihe geçen Turgut Sunalp Paşa...

        * ... adaletin gelecekte de yargılamayacağı darbeci Kenan Evren'e İstanbul Üniversitesi tarafından fahri profesörlük, aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi tarafından fahri hukuk doktorası unvanları verildi. Adalet gülünç oldu.

        * Malkoçoğlu Cüneyt Arkın hakkında, altı yıl önce oynadığı Yıkılmayan Adam adlı eğlencelik bir filmde komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla dava açılmış, TRT Genel Müdürü Macit Akman, Kemal Tahir'in romanından uyarlanan Yorgun Savaşçı filmini yaktırdığını gururla ilan etmişti.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Toparlanıp sedire oturduğunda, bir sarman kediyi andıran, ufacık tefecik...

        * Kediler Kralı Karbonel

        * ... fareler... arka bahçede yemek artıklarıyla beslenen eşşek gibi kedilere yem oluyorlardı...

        * ... hemen yanında kedi yavrusu gibi büzülmüş...


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 377
         ... yeteneksiz bir sanatçısı bozması...

                                                                                              MAYIS 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Ayfer Tunç (d. 1964Adapazarı), Türk yazar.
Erenköy Kız Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. Edebiyat üzerine ilk yazılarını 1983 yılından itibaren çeşitli dergilerde yayımladı. 1989 yılında gazeteciliğe başladı. Sokak dergisinde, Güneş ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı. 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı'na katıldı, Saklı adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı. 1999-2004 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayımlanan Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70'li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında altı Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Balkanika Ödülü'nü kazandı ve altı Balkan diline çevrilmesine karar verildi. 2003 yılında Sait Faik'in öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT'de gösterildi. Çeşitli gazete ve dergilerde yazmayı sürdürmekte ve kitapları Can Yayınları'nca yayımlanmaktadır. Aliye ve Binbir Gece dizilerinin senaryolarını bir senaryo ekibiyle birlikte yazmıştır.
21 Şubat 2012 akşamı Sabit Fikir isimli güncel edebiyat dergisi ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen Sözünü Sakınmadan etkinliğinde usta eleştirmenler Ömer Türkeş ve Semih Gümüş'ün konuğu olmuştur.
ARKA KAPAK –

Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, inanılmaz bir hızda seyreden, durmadan kendini çoğaltarak gelişen bir roman. Mekân ve zaman sınırı tanımayan, bir ucu 19. yüzyılda, bir ucu günümüzde, yazınsal bir Türkiye panoraması. Şaşırtıcı bir öykünün bittiğinin sanıldığı yerde, okuru olmadık bir öyküyle yeniden afallatan bir “insan manzaraları” kitabı.

Bir Mâniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı kült kitabın yazarı Ayfer Tunç, bu kez, Karadeniz’in küçük bir kentinde denize sırtını dönmüş bir akıl hastanesinden yola çıkarak, akıllara durgunluk veren kişilerin yaşam zincirlerinden müthiş eğlenceli bir roman örüyor. Yalan Yanlış, yaklaşık yüz yıllık bir kesitte, siyasal ve toplumsal dönüm noktalarının insanların yaşamlarında bıraktığı izleri sürüyor.

Yalan Yanlış’ı soluk soluğa okurken, Türkiye’nin bütün hallerini yaşayacak, belki de insanlığın ortak hikâyesiyle yüz yüze geleceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder