5 Mayıs 2016 Perşembe

Schindler'in Listesi - Thomas Keneally * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.


Listenin 3. sırası: Yaşanmış bir savaşı anlatan bir tarih kitabı veya olayların yaşanmış bir savaş döneminde geçtiği kurgusal bir roman.


Kitapla ilgili çok iyi yorumlar okuduğum ve ayrıca o döneme ait kitapları özellikle edinip okumak ilgimi çektiği için büyük bir hevesle kitabı aldım ve okumaya başladım. Sanırım kitapla buluşma anım doğru an değildi. Bir türlü anlatımın içinde hissedemedim kendimi. Çok fazla isim ve kurum ismi var içeriyor bu da okuma da hızı biraz kesiyor. 
Kitapların okuyucuyla buluşmasının doğru bir zamanı olduğuna inananlardanım. Misal çok seneler önce Tolstoy ve Dostoyevski'nin kitaplarını büyük bir iştahla okuduğum dönemlerde Flaubert'in 'Madam Bovary' kitabını bir türlü bitirememiştim. Sonralarında da nedense o kitap aklıma her geldiğinde içime sıkıntılar basıyordu:) Bu şenlik kapsamında onca sene sonra tekrar okuyayım dedim ve hiç de eski hissim tekrarlanmadı. Gayet akıcı devam ediyorum okumaya.
Diyeceğim odur ki belki bu kitabın da bir zamanı var ve o zaman tekrar buluşacağız:)
Ama bu şartlarda 152. sayfaya kadar anca okuyabildim...
Bu kitaba özgü ilk kez önce filmini izlemek istiyorum. En kısa zamanda filmini izlemek niyetindeyim. Genelde çoğunluk gibi önce kitap sonra film diyenlerdenim ama belki filmi kitabı okumam için itici güç olabilir.
Ayrıca okuma şenliklerinin amacı tabii ki bitirmek değil okumak ancak yine de kitap bitmediği ve çok az bir kısmını okuduğum için puanlamaya dahil olmayacak.


Yahudi soykırımı üzerine okuyup paylaştığım kitaplar:

Kötülüğün Sıradanlığı - Hannah Arendt

SCHINDLER'İN LİSTESİ
Yazarı: Thomas KENEALLY
Orijinal Adı: Schindler's List
Türü: Roman
Yayın Hakları: Ephesus Yayınları
www.ephesusyayinlari.com
-   Basım: 2015
Kapak Tasarımı: Selim Büyükgüner
Çeviri: Gökçe Çiçek

-   543 sayfa  (152. sayfada bıraktım!)


 Kitaptan Alıntılar;

        * Peki bu muzaffer Napalyon'un başına neler gelmişti? Hayatının sonlarını kimsenin umursamadığı, Atlantik ortasındaki bir adada patates yetiştirerek geçirmişti. Şu Hitler denen arkadaşı başına da şüphesiz aynı şeyler gelecekti.

        * Yahudi inançlarına uygun etlerin hazırlanmasını yasaklayan ve Yahudilerin zorunlu olarak çalıştırılacaklarını belirten bildiriler yayınlanmıştı.

        * Aryanizing: Nazi doktrininde, Aryan kökenli olmayan herkesin iş ve devlet dünyasından çıkarılma süreci için kullanılan tabir.

        * Birlikler zorla evlere girerek gardıropların içindeki eşyaları sürükleyerek dışarı çıkardılar ve masalar ile şifonyerlerin çekmecelerinde bulunan kilitleri kırdılar. İnsanların parmaklarında, boyunlarında ve saat ceplerinde bulunan değerli eşyalarını zorla gasp ettiler.

        * Parti'nin caz müziği hakkındaki düşünceleri, bu müziği sadece çürümüş olduğu değil, aynı zamanda da Afrika'ya ait, aşağılık bir hayvani güdüyü temsil ettiğiydi.

        * Zeki ve güzel Yahudi kızlarının yüzlerinin, ders çıkışlarında Ulusal Birlik Grubu'na mensup uzun, ince yapılı ve ciddi suratlı gençler tarafından keskin jiletlerle parçalanması Polonya üniversitelerinde sıkça rastlanan bir durum haline geldi.

        * Alman işgalinin ilk günlerinde askerler Polonyalıların onlara Yahudilerin evlerini göstermeleri, dua eden bir Yahudi'nin sakalını kesebilmeleri veya bir piyade süngüsüyle yüzündeki deriyi parçalayabilmeleri için onu omuzlarından tutarak kaçmasını engellemek konusunda ne kadar istekli olduğuna şaşırmışlardı.

        * Tarmvayda ... duvarlardaki posterler:
         Yahudi: Bit: Tifüs
         Yahudilere yardım eden, şeytana yardım eder.


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 61
         ... biraz anatomi bilginse sahipti.

                                                                           MAYIS 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Thomas Michael Keneally (doğumu: 7 Ekim 1935 - SidneyYeni Güney GallerAvustralya), veya Tom Keneally, Booker Ödülü sahibi Avustralyalı romancı, oyun yazarı ve kurgudışı kitap yazarı. 1982yılında yazdığı, Alman sanayici ve Nazi Partisi üyesi Oskar Schindler'in II. Dünya Savaşı sırasında 1100'e yakın Yahudiyi Yahudi Soykırımı'ndan kurtarmasını anlatan Schindler'in Gemisi (Schindler's Ark) kitabıyla ünlüdür. Kitap 1993 yılında Steven Spielberg tarafından Schindler'in Listesi adıyla sinemaya uyarlanmıştır.


Oscar Schindler Hakkında Bilgi=  Oskar Schindler (28 Nisan 1908 – 9 Ekim 1974), II. Dünya Savaşı'nda, Polonya'da ve günümüzün Çek Cumhuriyeti'nde bulunan emaye ve mühimmat fabrikalarında, çalıştırma yoluyla 1.200'e yakın Yahudi'yi Holokost'tan kurtaran Alman iş adamı.
Hayatı 1982'de Thomas Keneally'nin yazdığı Booker Ödülü sahibi Schindler'in Gemisi[3] (Schindler's Ark) kitabına ve bu kitaptan uyarlanan Steven Spielberg'in1993 yapımı yedi Oscar kazanan Schindler'in Listesi (Schindler's List) filmine konu olmuştur.

Film Hakkında Bilgi=  Schindler'in Listesi (İngilizce: Schindler's List), yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasındaNaziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve AkademiAltın KüreBAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır. "Schindler'in Listesi", 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerekABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. 

Kapak Tasarımcısı Hakkında Bilgi=  http://selimbuyukguner.com/

ARKA KAPAK –

Uluslararası bir başarı elde ederek pek çok dile çevrilen, Booker Ödülü ve Los Angeles Times Kitap Ödülü gibi birden çok ödüle layık görülen, Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanıp dünya çapında milyonlarca izleyiciyle buluşan, 12 dalda Oscar adaylığı, 7 dalda da Oscar ödülü bulunan, Thomas Keneally'nin Schindler'in Listesi adlı eseri Nazi işgali altında Polonya'da yaşayan Yahudileri kurtarmak için hayatını riske atıp, SS birliğine kafa tutan ve onları zekâsı ile alt edip, bir şefkat meleğine dönüşen Oskar Schindler'in hikâyesini anlatıyor. Bu olağanüstü anlatının gerçek olaylara dayanması okurlara unutulmaz bir deneyimin kapılarını aralıyor.

"Müthiş bir hikâye… Burada anlatılan hakikat, hayal gücünün icat edebileceği her şeyden çok daha güçlü."
-Newsweek-

"Olağanüstü bir öykü… Takdir edilesi bir başarı."
-New York Review of Books-

"İnsan ruhunun gelişimini ustaca betimleyen bir anlatı."
-Los Angeles Times-

"Kahramanca bir savaş hikâyesi. Nazizm'in saçtığı dehşetle tek başına savaşan bir adamın anısına dikilebilecek en güzel anıt."
-Simon Wiesenthal-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder