20 Mayıs 2016 Cuma

Vişnenin Cinsiyeti - Jeanette Winterson * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 21. sırası: Ölmeden Önce Okunacak 1001 Kitap Listesinden dört kitap. 


Kitabı alırken yazarını tanımıyordum. Raftaki kitapların arasından ismiyle dikkatimi çekti. Hele bir de kapağın güzelliğini görünce hemen arka kapak yazısına kısa bir göz attım ve hemen kasada bekleyen diğer kitapların yanına eklendi:)
Ben çok beğendim. Ve yazarın diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum. 


Kategori dahilinde okuduğum diğer kitaplar:

Huzursuzluğun Kitabı - Fernando Pessoa

Dar Kapı - Andre Gide 



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


VİŞNENİN CİNSİYETİ
Yazarı: Jeanette Winterson
Orijinal Adı: Sexing the Cherry, 1989, Önsöz 2014
Türü: Roman
Yayın Hakları: Sel Yayıncılık
-   3. baskı: Haziran 2014 (5000 adet)
Kapak Tasarımı: Gülay Tunç
Çeviri: Pınar Kür
-   174 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Sanatın yaptığı garip şeyse, zamanı hem sıkıştırması hem de genişletmesi. Örneğin bir roman okuduğunuzda, birkaç saatlik bir okuma süresi içinde çok büyük olaylar, çok uzun zamanlar geçip gider. Şiir belki bir anlıktır ama yaşamın tümünü içerebilir.

        * Okumak bize okumamaktan daha çok zaman kazandırır.

        * Bir yerin haritada olmaması ne fark eder ben orayı tarif edebildiğim sürece?

        * Bir odanın tavanının bir başka odanın döşemesi olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir.

        * O kadının yüzü, göze almaya cesaret edemeyeceğim bir deniz yolculuğuydu.

        * ... bir fil çok büyük görünüyor ama ağırlığının ne olduğunu bilemem ki. Balonlar da büyük görünür, ama hiç ağırlıkları yoktur.

        * Yüzü içimde bir sevinç uyandırdı.

        * Kara kirazı vişneye aşılayıp sabırla sonuç beklediğimi gören annem iki şey haykırmıştı bana: 'Kendinle beni kıçlarımızdan birbirimize dikerek nasıl bir birleşme sağlayabilirsen, bundan da o kadar um işte,' ve devamla, 'yaptığın o canavarın cinsiyeti ne olacak?'
         ... ağaç büyüdü sonunda, cinsiyetini de belirledik. Dişi.

        * Aslında bilgi mi artıyor, yoksa ayrıntılar mı birikiyor?

        * Birisi beni düşünüyorsa, istediği gibi gidip gelmekte özgürüm demektir.

        * Anıtlarda kentler de onları yapan kişiler gibi eriyip gideceklerdi. Hiçbir mezar ya da saray ilerki ışık yıllarından sağlam çıkmayacaktı. Yeniden yazılamayacak hiçbir tarih yoktu, en eski günlerse zaten görülemeyecek kadar uzakta kalmışlardı.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... bir çuvala sarılıymışım, hani boğulacak kedileri içine koydukları cinsten...

        * Beşinci ablam öylesine hafifti ki, on iki yaşına kadar kedimizin sırtına bindi.

        * ... kedi boğmak için kullanılanlara benzeyen bir torbam...


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 120
         ... geriye gerekten önemli bir şey getirebileceğimi...

        * Sf/ 151
         Kendi yaşantım arklı.
                                                                          
                                                                                              MAYIS 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Jeanette Winterson (d. 27 Ağustos 1959 - Manchesterİngiltere), İngiliz Şövalyelik Nişanı sahibi İngiliz yazar.
Manchester'da doğan Jeanette Winterson, altı yaşındayken Pentakostal (Evanjelik Hıristiyanlık içinde bir hareket) bir aile tarafından evlat edinildi. Evlat edinilmesini takiben ailesiye birlikte AccringtonLancashire'a gitmiş ve ileride Hristiyan misyoneri olacak şekilde bir eğitim almaya başladı.
16 yaşında ailesine lezbiyen bir ilişki yaşadığı açıkladı ve evinden ayrıldı.  Eğitimine Oxford Üniversitesi St Catherine's College'da İngiliz edebiyatı okuyarak devam eden yazar aynı dönemde farklı işlerde çalışarak geçimini sağladı.
Londra'ya taşındıktan sonra, 24 yaşınadayken, ilk romanı olan Tek Meyve Portakal Değildir yayımlandı. (Bu roman Sevin Okyay tarafından Türkçe'ye de çevrildi.) Tek Meyve Portakal Değildir, 1985 yılında "En İyi İlk Roman" dalında Whitbread Ödülü'nü kazandı. Roman, 1990 yılında yazarın kendisi tarafından televizyona uyarlandı ve aynı isimle televizyon dizisi olarak gösterildi. Tek Meyve Portakal Değildir isimli dizi "En iyi Drama" dalında BAFTA Ödüllerine layık görüldü.
Jeanette Winterson, 1987 yılında Napolyon dönemi Avrupa'sında geçen Tutku (The Passion) isimli roman serisiyle John Llewellyn Rhys Ödülü'nü kazandı.
Jeanette Winterson'ın sonraki romanları yaratıcılık ve hayal gücünün sınırlarını zorladı. Bu romanlarında, cinsiyet kutuplaşmaları ve cinsel kimlik konularına değinen yazar, birçok edebiyat ödülü kazandı.Dizüstü (The Powerbook) isimli romanının sahne uyarlaması 2002 yılında Londra'daki Royal National Theatre'da sahnelendi. Yazar, 2006 yılında İngiliz Şövalyelik Nişanı ile ödüllendirildi.
2002 yılına kadar 12 yıl boyunca akademisyen ve BBC radyosu yayıncılarından Peggy Reynolds ile beraber oldu. Yazarın hayatında iz bırakan diğer bir partneri ise yayımcısı Pat Kavanagh'dır. Winterson, Written on the Body isimli romanını Kavanagh ile ilişkisinden esinlenerek yazdı.
Yazar, Doğu Londra, Spitalfields'de metruk bir müstakil ev satın almış ve evi restore ettirmiştir. Jeanette Winterson, halen bu evi "ikinci ikametgah" olarak kullanmaktadır. Evin giriş katı organik gıda satan bir dükkâna dönüştürülmüştür.


ARKA KAPAK –

17. yüzyıl İngiltere'si olan ya da olmayan, fantastik bir dünyada Thames Nehri'nde bir bebek bulunur. Jordan adındaki bu bebek, Köpek Kadın tarafından kurtarılır ve büyüyüp dünyayı gezmeye başlar; ama maceralarında karşılaştığı tuhaflıklar kendi zihninin ürünüdür.

Vişnenin Cinsiyeti, hayal gücüne yazılmış bir güzellemedir. Olup bitenler arasındaki boşlukları ve o boşluklar arasındaki tanımlanmayan zamanları dert edinen, zamanla derdi olan, okumanın bize okumamaktan daha çok zaman kazandıracağını öğütleyen bir eser; özlemi çekilen, hayali kurulan şeylere dair, katı cisimlerden oluşmuş dünyaya bir meydan okumadır. Bizi bir içsel yolculuktan diğerine taşırken, zamanın ve belleğin doğası üzerine de baş döndürücü sorgulamalara götürür.

Jeanette Winterson, tarih ve gerçeklik, aşk ve cinsellik, yalan ve gerçek gibi kavramların algılanışı üzerinden oyunlar oynayarak ustalıkla kaleme aldığı Vişnenin Cinsiyeti'nde on iki prensesin hikâyesini anlatır; bu prensesler sonsuza kadar mutlu yaşamışlardır ama kocalarıyla değil...

                                                                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder