11 Ağustos 2016 Perşembe

Yerlerde Bir Aziz - Christian Bobin

Christian Bobin'in kalemiyle tanışma hikayem ve diğer okuduğum kitapları için:

Neşe - İnsan / Christian Bobin

Alakarga - Christian Bobin



Bu kitapla ilgili fikirlerimi de 'Neşe-İnsan' kitabı paylaşımımda dile getirmiştim. Tekrarlamak gerekirse, 'Alakarga' kadar etkilenmedim. Beklediğimden daha değişik iki kitap okudum. Çünkü bu iki kitap Alakarga ile karşılaştırdığımda tarz olarak farklı. Dini ve felsefi anlatılar içeriyor. Anlatmak istediğini biraz karışık kaleme almış gibi geldi bana.



YERLERDE BİR AZİZ
Yazarı: Christian BOBIN
Özgün Adı: Le Tres - Bas
Türü: Anlatı
Yayın Hakları: Monokl Edebiyat
-   Birinci Basım: Nisan 2015
Fransızca aslından çeviren: Melek Gözde Meriç
-   105 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Bir çocuk soyadıyla ailesinin geçmişinden gelen ölüler topluluğuna katılır.

        * Kız kardeşim nehir, erkek kardeşim rüzgar, kız kardeşim yıldız, erkek kardeşim ağaç.

       
 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... bir kedi yavrusu veya bir ağa. Fidanı kadar aciz olan...


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 35
         ... kumaşlarla ayrılanılır.

                                                                           Haziran 2016


 Yazar Hakkında Bilgi=  Christian Bobin (1951-) Fransız yazar ve şair Christian Bobin, kısa yapıtlar olarak nitelendirilebilecek birçok yapıt kaleme aldı. Şiir ve felsefenin yalın ve güçlü yankılarını edebiyatın tüm güçlerini seferber ederek yazıya döktü. Yapıtlarında küçük mucizeleri ve hayatın güzelliklerini yalvaçvari bir ses ,ile kurgu ile şiirsel söz arasında var etti. Özgün bir şair-yazar olarak Fransız edebiyatında kendine has bir yer edinmiştir. 1993 yılında 'Yerlerde Bir Aziz' adlı yapıtıyla Le Prix des Deux Magots'ya layık görülmüştür.
         Son zamanlarda en çok dikkat çeken yapıtlarından birisi Amerikalı büyük şair Emily Dickinson'un biyografisini romansı bir havada ele aldığı onu Rimbaud'ya benzettiği La Dame Blanche adlı yapıttır.

Yazarın Monokl'daki diğer kitapları:
- Eksik Parça (2012 Nisan)
- Neşe İnsan (yay.haz.)
- Yaratıcı (2012 - Nisan)


ARKA KAPAK –

On üçüncü yüzyılda sıradan bir tüccarın oğlu olarak İtalya'da doğan Assisili Françesko, ailesini, tüm zenginliğini, hatta kıyafetlerini bile arkasında bırakıp Tanrı'nın sesini izler. Fakat onu özel kılan şey Tanrı'yı aşağıda, alçak gönüllülükte, yoksullukta aramasıdır. Christian Bobin'in şiirsel bir anlatımla önümüze serdiği işte bu yola çıkışın hikâyesidir. On üçüncü yüzyıldan yirminci yüzyıla zamanın hikâyesi, Aziz Françesko'nun uzun yolu ile ulaşılan insanın hikâyesi, anne ve babanın, çocuk ve ailenin, kadın ve erkeğin, doğa ve hayvanın, aziz ve imparatorun, din ve ticaretin, deli ve akıllının; herkesin ve her şeyin hikâyesidir. Yerlerde Bir Aziz; hepimizin hikâyesi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder