18 Eylül 2016 Pazar

İnsan Çatlatan Hayvan Öyküleri - Hannah Tinti

Sanıyorum kitabı bir Instagram hesabında görmüştüm. 
Gerilimli öyküler var:) Tam dozunda, güzel işlenmiş, iyi çevrilmiş bir kitap. 


Evet, bir-iki yerinde rahatsız edici vurgular var ancak kurgu olduğunu düşününce hızlıca okuyup geçebiliyorsunuz.
Mesela;
* Sonunda Joseph'in öyle bir tepesi atmış ki, kuşu bir ağacın tepesinden aşağı devirmiş ve boynunu kırmış. O zamanlar iki kolu da duruyormuş.
* Yukarıda bir kutup ayısı George'un küçük kardeşinin bağırsaklarını sökmekteymiş. Köpeği çoktan parçalamışmış. Kar kanla kaplıymış...

Ancak kısa bir süre önce Hayvan Deyip De Geçme kitabını okuyamamıştım, buradan göz atabilirsiniz. Oradaki hikayeler gerçek hayattan alınmış hikayelerdi ve çok daha rahatsız edici detaylara iniyordu.
Bu kitapta o derece bir şiddet yok. Dediğim gibi kurguyla gerçek çok daha farklı duygularla okunuyor ve insana tesir ediyor.


Kitabın çevirmeni Hikmet Hükümenoğlu. Ve kitabı 'Kar Kuyusu' uzun zamandır alınacaklar listemde, burada. Ama almaya her niyetlendiğimde -tükendi- yazısını görürken şimdi baktım da D&R'da satışta! 
Kar Kuyusu'nu sevgili Eren'in blog paylaşımı sayesinde duymuştum, burada.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla - İnsan Çatlatan Hayvan Öyküleri / Hannah Tinti



İNSAN ÇATLATAN HAYVAN ÖYKÜLERİ
Yazarı: Hannah TINTI
Orijinal Adı: Animal Crackers
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Everest Yayınları
-   1. Basım: Eylül 2007
Kapak Tasarımı: Utku Lomlu
İngilizce'den çeviren: Hikmet Hükümenoğlu
-   205 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... bir mezarlığa inip dünyanın dibine doğru düşerken tabutlara, cesetlere toslamak ve yolunu kaybedip toprağa sızmış bölük pörçük ruhların seni arayıp bulduğunu hissetmek gibidir...

        * ... filler doğada kendilerini tehlikede hissettiklerinde, yavrularını ve güçsüz olanları ortalarına alıp çevrelerinde bir halka oluştururlarmış.

        * ... filler ölü akrabalarını kemiklerine dokunarak tanıyabilirlermiş.

        * Bir bölümde dürbüne benzeyen özel gözlükler vardı ve onları takıp bakınca, bir inek ya da bir ördek çevreyi nasıl görüyor anlayabiliyordunuz.,


^-^ KEDİLER ^-^

        * Sf/ 9, 10, 169

        * ... Siyam kedisiyle yaşıyordu.

        * ... kedisinin ufak sıcaklığı omuzunun altına kıvrılmış bir halde uykuya yattığında...

        * Niye normal bekar kadınlar gibi benim de kedilerim yok...

        * ... kediler, köpekler...

        * Dışarıda komşularının kedisinin bahçede sinsi sinsi dolanmakta olduğunu duydu. Kedinin çıkardığı sesler bazen inleyen bir çocuğun sesine o kadar çok benzerdi ki ... yataktan fırlardı.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 15
         ... duyuduğumda...

        * Sf/ 27
         ... pembelşmiş...

        * Sf/ 37
         ... suratındaki o şakın ifadeyi...

        * Sf/ 40
         ... ksıkanç karısının...

        * Sf/ 42
         Kahvenin koskusunu alabiliyordu.

        * Sf/ 53
         Ne tarafa gitemek isterse...

        * Sf/ 64
         ... anlaşılyor.

        * Sf/ 91
         Ayağamla dürtünce...

        * Sf/ 98
         Kahverengi lülelerinin uzmasını...

        * Sf/ 104
         ... bilyordu.

        * Sf/ 115
         Kurşun fırının pencesinden geldi.

        * Sf/ 131
         ... mesafe artmaya başaldıkça...

        * Sf/ 132
         ... büuyüyüp...

        * Sf/ 146
         ... zımbalıyor, sonra zımabaları söküyor...

        * Sf/ 174
         ... dışarda...


                                                                                     Ağustos 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Hannah Tinti, çocukluğu Salem, Massachusetts'te geçti. Öyküleri, 'En İyi Amerikan Öyküleri 2003' de dahil olmak üzere, çeşitli dergilerde ve antolojilerde yer aldı. İnsan Çatlatan Hayvan Öyküleri adlı kitabının yayın hakları on beş ülkeye satıldı ve PEN / Hemingway Ödülü'ne aday gösterildi. Yazar şu sıralar Ressurrection Men adlı romanı üzerinde çalışıyor ve One Story dergisinde editörlük yapıyor.



Çevirmen Hakkında Bilgi=  Hikmet Hükümenoğlu, 1971 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Kolej'den sonra Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve ardından Koç Üniversitesi MBA bölümlerinden mezun oldu. Dokuz yıl boyunca çeşitli yatırım bankaları ve aracı kurumlarda analist ve süt düzey yönetici olarak çalıştı. 2004 yılında finans sektörünü terk ettiğinden beri zamanının büyük bir kısmını yazarak ve müzik yaparak geçiriyor.
http://hikmethukumenoglu.com/
Kitapla ilgili: http://hikmethukumenoglu.com/index.php/blog/insan-catlatan-hayvan-oykuleri-cikti/


ARKA KAPAK –

İnsanlık tarihinden çok daha eskilere uzanır, hayvanların tarihi. Onların öyküleri,insan zihninin hayal edebileceğinin ötesinde, tahminlerin ise çok uzağındadır. Hayvanlar, onlarla paylaşmadığımız zaman kadar, paylaştığımız zamanı da bambaşka bir manzarayla anlatır.

İnsan Çatlatan Hayvan Öyküleri'nde yer alan bu on bir eğlenceli, tuhaf ve sarsıcı öyküde hayvanlar, en derin korkularımızın, özlemlerimizin birer yansıması. İhtiyatla Fil Marysue`yu yıkayan bir hayvanat bahçesi çalışanı, iş arkadaşlarının yaşamları hakkında duyduğu tuhaf, korkunç öykülerin etkisi altında kalır. Zürafalar, bakıcılarından daha iyi yaşam koşulları talep eder ve kendilerine toplu intihar etmiş süsü verirler. Post-kolonyal Afrika`da dik başlı bir kadın, ağaçlardaki maymunların özgürlüğünün çekiciliğine kapılır; bir çocuk tavşanıyla korkunç oyunlara dalar; gururlu bir koca, karısına duyduğu öfkeyi onun ödüllü horozundan çıkarır.

Fil ya da yılan, köpek ya da kedi, maymun ya da hindi... İnsan Çatlatan Hayvan Öyküleri'nde yer alan bütün hayvanlar, çevrelerindeki insan varlığına rahatsız edici bir ayna tutuyor. Zaman zaman gotik öğeler barındıran Hannah Tinti'nin kalemi, satırlar arasında şimşekler çaktırıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder