21 Aralık 2016 Çarşamba

Dünyayla Benim Aramda - Ta - Nehisi Coates

Amerikalı siyahi bir babanın oğluna yazdığı uzun bir mektup...
Amerika'da ve hatta dünyada siyahi olarak yaşamanın zorluklarını, maruz kaldıkları baskıları, tarihte ve günümüzde değişmeyen kaderlerini anlatıyor.
Oğluna bir öğüt niteliğinde, gerçekleri göstermek niyetinde...
Etkileyiciliği gerçekliğinden ve insanın değişmeyen vahşiliğinden...


Benzer okumalarım:

12 Yıllık Esaret - Solomon Northup



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Dünyayla Benim Aramda / Ta - Nehisi Coates


DÜNYAYLA BENİM ARAMDA
Yazarı: Ta - Nehisi COATES
Türü: Günlük - Anı
Yayın Hakları: Monokl Edebiyat
-   Birinci Basım: 2016 Kasım
Çeviri: Pınar Umman
Kapak Tasarımı: Greg Mollica (Bridgeman Images)
-   143 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Sana yazıyorum çünkü Eric Garner'ın sigara sattığı için boğularak öldürüldüğünü bu sene görmüş oldun...
         ... çünkü Renisha McBride'ın yardım istediği için vurulduğunu artık biliyorsun ve John Crawford'ın mağazanın birinde bakındığı için vurularak öldürüldüğünü de. Ve arabayla yanından geçen üniformalı adamların Tamir Rice'ı, korumaya yeminli oldukları on iki yaşında bir çocuğu katlettiğini de gördün.

        * Ve önceden bilmiyorduysan da ülkendeki polis kurumlarına bedenini imha etme yetkisi tanınmış olduğunu artık biliyorsun. ... İmhacılardan nadiren hesap sorulur. Ve imha; üst araması, gözaltı, dayak ve aşağılama gibi imtiyazları bulunan bir egemenlik tarzının yalnızca en yüksek biçimidir. Bütün bunlar siyahiler içinse sıradandır. Ve bütün bunlar siyahiler için eskiden beri böyledir. Kimseden hesap sorulmaz.

        * Michael Brown'un katillerinin serbest kalacağını öğrenmen de o hafta oldu.

        * ... korkuyu babamın sesinde duyacaktım: 'Onu ya ben döverim ya polis.'

        * Tek bildiğim, ateşten duman yükseldiği gibi korkudan da şiddet yükseliyordu...

        * Sayıca ondan üstün olmaları önemli değildi çünkü bütün dünya ondan sayıca üstün olduğunu çok daha önce ispatlamıştı; ayrıca sayıların ne önemi vardı ki? Bu, onun kendi bedenine sahip olmak için verdiği bir savaştı ve tüm yaşamının savaşı olacaktı.

        * Dünyanın siyahi oğlan ve kızların çocuklukları için zamanı yoktu.

        * 12 Yıllık Esaret'e atıfta bulundu. 'Kendi halinde bir adamdı,' dedi Solomon Northup hakkında. 'Hali vakti yerindeydi. Bir ailesi vardı. Bir insan gibi yaşıyordu. Ve bir tek ırkçı eylem onu geriye götürdü.

        * Jim Crow yasaları beyazlar ve siyahilerin devlet okulları, kamusal alanlar, toplu taşıma araçları, tuvaletler, lokantalar ve çeşmelerde ayrılmasını gerektiriyordu.

        * Bob Marley'in 1979 dolaylarında yazdığı 'Redemption Song'un (Kurtuluş Şarkısı) bazı sözleri Panafrikanist hatip Marcus Garvey'i 1937'de yaptığı bir konuşmanın şu sözlerinden alınmıştır: 'Kendimizi zihinsel kölelikten özgürleştireceğiz, çünkü başkaları bedeni özgürleştirebilir ama bizden başka kimse zihni özgürleştiremez. Zihin tek hükümdarımızdır. Aklını geliştirip kullanmadan adam, aklını kullanan diğer adamın kölesi olmaya mahkumdur.'


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 76
         Neden durduğunda dair hiçbir gerekçe sunmadı.

                                                        Kasım 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Ta Nehisi Coates, The Atlantic Dergisinin yurt içi muhabiri ve The Beautiful Struggle (Güzel Mücadele) adlı anı kitabının yazarıdır. Coates, Ulusal Dergi Ödülü, Hillman Yorum ve Analiz Gazeteciliği Ödülü ve Atlantic kapak yazısı 'The Case for Reparations' (Telafi Savı Üzerine) ile George Polk Ödülü'ne layık görülmüştür. Eşiyle ve oğluyla birlikte New York'ta yaşamaktadır.
         Dünyayla Benim Aramda başta National Book Award olmak üzere birçok ödül kazanış, çok satanlar listesine kalıcı olarak yerleşmiş, Amerika'da ırkçılık ve siyahilik tartışmalarını yeniden alevlendirmiştir. Kitap şimdiden dünya çapında bir klasik olarak nitelenmektedir. Malcolm X etkisi yaratmıştır.


ARKA KAPAK –

Bir Babadan Oğula Bilgelik Dolu, Sevgi Dolu, Gözyaşı Dolu Bir Mektup:
Bilgelik dolu, hayat dolu, gözyaşı dolu.

Dünyayla Benim Aramda Amerika'da ilk yayımlandığında Malcolm X etkisi yarattı ve bu etki dinmek bir kenara dursun, katlanarak arttı.

"Bilmeni istediğim şey şu: Amerika'da siyahi bedeni imha etmek gelenekseldir -mirastır. İnsanın ülkesinin özündeki 'aşağı' olduğunu anlaması gerçekten korkunç bir şey. Sen ve ben, oğlum, o 'aşağı'yız. Bu 1776'da doğruydu. Bugün de doğru. Sen olmazsan onlar olamaz ve seni kırma hakkı olmazsa dağdan düşmek, tanrısallıklarını kaybetmek ve Amerikan Rüyası'ndan çıkmak zorundadırlar. Ve bu durumda şehir dışındaki yerleşim yerlerini insan kemikleri dışında bir şeyin üzerine nasıl inşa edeceklerini, hapishanelerini insan ağılları yerine başka bir şeye nasıl çevireceklerini, yamyamlıktan bağımsız bir demokrasiyi nasıl kuracaklarını bulmak zorundadırlar...

Mücadele senin adında, Samori -sen adını, siyahi bedenine sahip olma hakkı için Fransız sömürgecilerle mücadele eden Samori Ture'den aldın. Bizler, Derrick Bell'in bir sefer yazdığı gibi, 'kuyunun dibindeki yüzleriz.' Ama burada, dipte, gerçek anlamıyla bir bilgelik var ve hayatımdaki iyi şeylerin birçoğu bu bilgeliğe borçluyum. Ve seni de aşağıdaki bu yaşamıma borçluyum
-Ta Nehisi Coates-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder