13 Aralık 2016 Salı

Kim Korkar Virgina Woolf'tan? - Edward Albee

Diren Kitapçı'dan ikinci el kitaplar almayı çok seviyorum. Çünkü hiç aklımda ve bilgimde olmayan kitaplar keşfetme şansım oluyor. Eski basım, ilk basım veya baskısı tükenmiş kitaplara ulaşmak da ayrı bir mutluluk...



Bu kitabı da Diren Kitapçı'dan aldım. İsminde Virgina Woolf'u görünce heyecanlandım ve meraklandım. 
Kapağında da yazdığı üzere üç perdelik bir oyun. Bir tiyatro metni. 1962'de Broadway'de sahnelenmiş ve Tony Ödülü almış.
Ülkemizde de 1963-1964 sezonunda Kenter Tiyatrosu'nda 'Kim Korkar Hain Kurttan' ismiyle sahnelenmiş.
2013'de ise Oyun Atölyesi tarafından sahnelenmiş. Oyun, 18. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu (Tardu Flordun) ve Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu (Zerrin Tekindor) ödüllerini kazanmış. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Instagram'da bir arkadaşım oyunu izlediğini ve çok başarılı bulduğunu söyledi. Keşke tekrar sahnelense de izleyebilsek...
1966 yılında da filmi çekilmiş. Film başrol Elizabeth Taylor'a 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandırmış. Film beş Oscar almış.
Oyun ve film ilk zamanlar birçok yerde sansüre uğramış ve hatta yasaklanmış.
Filmle ilgili detayları okumak isterseniz buraya bir göz atabilirsiniz.


Film/oyun adını Walt Disney'in ünlü çizgi filmi, masal uyarlaması Üç Küçük Domuzcuk'ta (The Three Little Pigs) geçen "Who's Afraid of the Big Bad Wolf?" (Kim Korkar Büyük Hain kurttan ?) adlı şarkıdan alır. Bu şarkının melodisi ve sözlerinin kullanılması karşılığında telif haklarını elinde bulunduran Disney stüdyoları astronomik bir fiyat istediği için sahne prodüksiyonlarının bir çoğunda ve bundan uyarlanan filmde hem melodi hem de şarkının sözleri değiştirilmiştir. Liz Taylor'ın ağzından sıklıkla duyulan şarkı artık bir parodi şeklini almıştır ve kadınlara ilgisi ile de tanınan Victoria devri modernist İngiliz yazarı Virginia Woolf'a imalı bir gönderme yapılır, yani "Big Bad Wolf" (Büyük hain kurt) yerine "Virginia Woolf" kelimeleri kullanılır. Filmin özgün adı da buradan gelmektedir yani "Kim Korkar Virginia Woolf'tan?". Böylelikle hem filmin adı hem de şarkı sözü filmin ruhuna daha uygun düşmüştür.
Ancak film Türkiye'de gösterime girdiğinde (Belki de Virginia Woolf'un kitleler tarafından fazla tanınmıyor olması nedeniyle ve ticari kaygılarla) özgün adının çevirisi değil de herkesçe daha çok bilinen Walt Disney çizgi filmindeki nakaratın Türkçe karşılığı film adı olarak seçilmiştir, yani "Kim korkar Hain Kurttan". Bir diğer olasılık da Kenter Tiyatrosunda 1963-1964 sezonunda sahnelendiği adın değiştirilmeden sinema filminde de kullanılmış olmasıdır.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

KİM KORKAR VİRGİNA WOOLF'TAN?
Yazarı: Edward ALBEE
Orijinal Adı: Who's Afraid of Virgina Woolf?
Türü: Tiyatro (Üç Perdelik Oyun)
Yayın Hakları: Kabalcı Yayınevi
-   Birinci Basım: Şubat 1993
Kapak Tasarımı: Ebru Grafik
Çeviri: Tuncay Birkan
-   150 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

* Hüzünlü Gözlerimin üzerinde silecekler var, çünkü seninle evlendim.


^-^ KEDİLER ^-^

        * Kocamış bir kedi gibi sokağa atıldım.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 6
         George- 30 yaşında, kocası. Sarışın,sağlam yapılı, yakışıklı.

        * Sf/ 10
         Bir bakkal dükkanında mı çalışımaktadır?

        * Sf/ 11
         Hiçbir şey yapmadır...

        * Sf/ 13
         ... emrivaki yamaktan vazgeçsen.

        * Sf/ 15
         ... anneciğine söyle kocaman ıslak bir öpücük ver bakayım.

        * Sf/ 16
         Marta'nın...

        * Sf/ 18
         paltolarınızını...

        * Sf/ 22
         ... üniversitenin rektöürününkızıyla...

        * Sf/ 23
         ... yüzünü mü yıkaayacaksın?

        * Sf/ 26
         Ben ...hiçbir şeyin...

        * Sf/ 49
         Küçük puştun ne soranları varmış bakalım?

        * Sf/ 50
         ... Martha doğru sahilindeki...

        * Sf/ 71
         Pekela...

        * Sf/ 74
         Bana inanmama sevindim...

        * Sf/ 80
         Biraz brandy içsen iyi olacak.

        * Sf/ 81
         ... alıkoyduğuğundan?

        * Sf/ 89
         ... gereker...

        * Sf/ 90
         NICK - (NICK'e, içerlemiş...)

        * Sf/ 99
         ... umursamıyorm...

         ... sevgilim1

        * Sf/ 105
         ... mırıl danarak...

        * Sf/ 112
         ... bir saka falan olmalı bu!

        * Sf/ 113
         ... bilmuyor...

        * Sf/ 120
         Kopup koyvererk...

                                                                                     Kasım 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Edward Franklin Albee (d. 12 Mart 1928 - ö. 16 Eylül 2016, New York), Amerikalı yazar. Kim Korkar Hain Kurttan? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) adlı oyunuyla tanınan yazar modernitenin ve savaş sonrası Amerikan kültürünü eleştiren oyunlarıyla dönemin farklı seslerinden biri olmayı başarmıştır.
1946 - 1947 arasında Hartford’taki Trinity College’ta öğrenim gördü. Bir süre roman ve şiir yazan Albee, daha sonra oyun yazarı olmaya karar verdi. Başta tek perdelik oyunlar yazdı. En önemli eseri üç perdelik ilk oyunu Who’s Afraid of Virginia Woolf’u 1962’de tamamladı. 1966’da sinemaya da uyarlanan bu oyun, Türkiye’de çeşitli kereler sahnelendi ve 1993’te Kabalcı Yayınevi tarafından Kim Korkar Virginia Woolf’tan adıyla yayınlandı. Albee oyun yazarlığının yanı sıra ABD’de çeşitli okullarda dersler de verdi. Seascape (1975, Deniz Manzarası), A Delicate Balance (Kılpayı, 1966) ve Three Tall Women (1991, Üç Boylu Kadın) adlı oyunlarıyla üç kez Pulitzer Ödülü kazandı. Albee’nin ilk dönem oyunları absürt tiyatronun önemli örnekleri arasında yer almıştır. 16 Eylül 2016'da hayatını kaybetmiştir.


ARKA KAPAK –

         20. yüzyıl Amerikan tiyatrosunun en önemli birkaç isminden biri olan Albee 1928’de, Washington DC’de doğdu. İki haftalıkken ABD’deki iki yüzü aşkın vodvil tiyatrosunun sahibi olan Albee ailesi tarafından evlat edinildi. 1939 ile 1946 arasında birçok okula devam etti ve hemen hepsinden kovuldu. Öğrencilik yıllarında başladığı şiir, öykü ve oyun yazma denemelerini, ofisboyluk, satıcılık, barmenlik gibi çeşitli işlerde çalıştığı 1948 ile 1958 yılları arasında da sürdürdü. 1958 yılında yazdığı ve ilk olarak Berlin’de sahnelenen The Zoo Story (Hayvanat Bahçesi) ile adını duyurdu. Arada yine başarılı oyunlar yazmasına karşın, ancak Who’s Afraid Of Virginia Woolf’tan sonra adı her yerde duyuldu. Aralıksız 664 kez temsil edilen ve Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü dahil birçok ödül kazanan oyunla ilgili asıl gürültü Pulitzer ödülüne aday gösterildiğinde koptu. Basında oyun aleyhine birçok yazı yayımlandı. Aile gibi, "kutsal" Amerikan değerlerinin savunucusu olan Time dergisi, oyunun ‘yarattığı karakterlere hiç şefkat duymayan birisi tarafından yazıldığını’ söylüyordu. Oyun birçok yerde sansüre uğradı, hatta yasaklandı. 1966'da çekilen ve başrollerini Richard Burton ve Elizabeth Taylor'ın oynadığı film versiyonu da aynı akıbete uğradı ve 'sadece yetişkinler için' kategorisinde oynatıldı. Albee ise oyunun Broadway prodüksiyonundan kazandığı para ile 1963'te New York Oyun Yazarları Atölyesi'ni kurarak aralarında Sam Shepard'ın da bulunduğu birçok genç oyun yazarının yetiştirilmesine önayak oldu.
         Albee'nin başlıca oyunları The Death of Bessie Smith (1960; Bessie Smith'in Ölümü), The Sandvox (1960; Kum Sandığı), The America Dream (1961; Amerikan Rüyası), Tiny Alice (1964; Minik Alice), A Delicate Balance (1966; Kılpayı, dilimize Sevgi Sanlı tarafından kazandırılmıştır); Box-Quotations from Chairman Mao Tse-tung (1968; Kutu-Başkan Mao'dan Alıntılar), All Over (1971), Seascape (1975), Listening (1976, Dinleme), Counting The Ways (1976), The Lady From Duduque (1980; Dubuque'lü Kadın), The Man Who Hao Three Arms (1982; Üç Kollu Adam) ve Finding The Sun (1983; Güneşi Bulmak)'dır. Ayrıca aralarında Nabokov'un Lolitas'sı, McCulers'in Hüzünlü Kahvenin Türküsü ve Capote'un Tiffany'de Kahvaltı'sı da bulunan birçok romanı tiyatroya uyarlamış, ama bu uyarlamaların çoğu başarısız bulunmuştur.
         Düşkırıklıkları, başarısızlıklar, kırgınlıklar ve mutsuzluklarla dolu bir hayat süreni ortyaşa eşiğini çoktan geçmiş çiftimizi, George ve Martha'nın evine, kendi hayat yalanlarıyla yüzleşme konusunda onlar kadar cesur, yıkıcı ve zeki davranamayan genç bir çift gelir. Gecenin bir yarısı. Geçmiş muhasebeleri, birbirlerine zekice takılmaktan tam anlamıyla onurlarıyla oynamaya kdar varan söz düelloları, sahte ve samimi itiraflar, şişelerce içki ve peşpeşe oynana can yakıcı oyunlarla geçen katastrofik bir gecenin ardından ardına sığınalacak hiçbir yalan, hayal ve kuruntunun kalmadığı, herkesin tüm yaralanabilirlikleriyle çırılçıplak kalakaldığı bir sabah çıkılır. Oynanacak oyun kalmamıştır, oyun biter.
         Ana teması yanılsamaların deşifre edilmesi ve gerçeğin arıtıcılığı olarak özetlenebeilecek olan Kim Korkar Virgina Woolf'tan, 1962'de ilk sahnelendiğinde etrafında kıyametler koparılmış, oyun ve ondan uyarlanan film birçok yerde sansürlenmiş, hatta yasaklanmıştı. Amerikan muhafazakarlarının gözünde neredeyse pornografi gibi görünmesine yol açan şey, kişileri sık sık kullanmaktan kaçınmadığı argo değil, oyunda Amerikan ahlakçılığının yediği ağır darbeydi olsa olsa. Uzlaşmaların ve temelinde bir sürü yalan olan sözde huzurun dünyasına şiddetle saldırıyor ve delik deşik ediliyordu.
         Böyle bir oyuna bugün daha da fazla ihtiyacımız yok mu sizce?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder