26 Şubat 2017 Pazar

Franz Kafka'nın Dönüşümleri - Claude Thiebaut

Kafka'nın hayatını fotoğraflar eşliğinde okuyabileceğiniz, sayfa baskı kalitesi pek hoş olan bir kitap...
Ben Kafka'nın eserlerini okumaktan keyif aldığım kadar onun hakkında yazılan kitapları da okumayı seviyorum.

Bu tarzda basılan kitapların içinde Camus Başkaldıran İnsan, Frida Kahlo 'Kendi Gerçeğimin Resmini Yapıyorum', ve Che Guevara Devrim Yoldaşı almak istediklerim arasında...


Kafka'nın okuduğum kitapları:
Hayvan Öyküleri * Franz KAFKA

Açlık Sanatçısı - Franz Kafka



Kafka üzerinden yazılmış okuduğum kitaplar:

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


FRANZ KAFKA'NIN DÖNÜŞÜMLERİ
 Yazarı: Claude THIEBAUT
Orijinal Adı: Les metamorphoses de Franz Kafka
Türü: İnceleme
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
-   1. baskı: İstanbul, Mayıs 2013
Çeviri: Orçun Türkay
-   144 sayfa



 Kitaptan Alıntılar;

        * İnsanlar kafalarında Kafka'yı anlatılarındaki ve romanlarındaki kahramanlar gibi, başkalarınca dışlanmış, dünyaya yabancı, yapayalnız biri olarak canlandırmaktan hoşlanırlar. Ama 1917'den ve hastalıktan önce, bir seksen iki boyunda, arkadaşlarıyla spor yapan (binicilik, tenis, Vltava'da yüzme, kürekçilik), yakışıklı bir delikanlı vardır karşımızda.

        * Bir taş gibiyim adeta, kendi mezar taşımdan geri kalır yanım yok.

        * Kurt Wolff Dönüşüm'e kapak resmi yapması için Ottomar Strake'yi görevlendirir. Kafka çok kaygılıdır. 'Aklıma örneğin böceği çizebileceği düşüncesi geldi. Aman sakın, aman sakın!' Bunu işin temeli üstüne birtakım öneriler izler: 'Kapı karanlığa gömülmüş yan odaya açılırken, aydınlık odada' Gregor'un, anneyle babanın ya da kız kardeşin betimlenmesi.

        * Buzzati'ye çoğunlukla 'İtalyan Kafkası' derler. Tatar Çölü'nde (1940) Şato'daki durum tersine çevrilmiş gibidir, ama Buzzati romanını yazarken Şato'yu daha okumamış olduğunu ileri sürer. Çeyrek yüzyıl sonra, romancının öykü derlemesine K (1966) adını vermesi hiç kuşkusuz bir rastlantı değildir. Kafka'nın Buzzati üstündeki etkisi o kadar sık anılmıştır, o kadar açıktır ki, Buzzati onu yadsımayı yeğler.          
         Ben Poe'yu anardım. Oscar Wilde'ı. Ama Kafka'dan söz ediyorlar... O noktada, bir şey söyleyemem. (1973)

                                                                           Şubat 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Picardie - Jules Verne Üniversitesi'nde okutman, Amiens Grandes Ecoles'de hazırlık sınıfları öğretmeni olan Claude Thiebaut özellikle, yazın ve tarih alanlarında, gerek Fransa'da, gerekse Avrupa'da ve öteki ülkelerde, XIX. Yüzyılın XX. Yüzyıla eklemlenmesiyle ilgilenmektedir. Rilke, Verhaeren, Saint-John Perse, Francis Jammes üstüne metinler yayımlamıştır. Kafka'ya ayrılan Foliotheque'nin yazarıdır (Gallimard, 1991).


ARKA KAPAK –


Dönüşüm, Dava, Ceza Sömürgesinde, Şato.... Kafka'nın yapıtları özgürlüğün pahalıya patladığı bir dünyayı anlatır. Peki gerçek dünya ne durumdadır?

1910'lu,1920'li yıllarda, hem Çek, hem Alman, hem de Yahudi olan ve yavaş yavaş dört yüzyıllık Avusturya egemenliğinden kurtulmaya başlayan bir Prag. Bir kasabın oğlu olarak dünyaya gelmiş, Eski Kent'te bir moda mağazası ve yalnızca tek oğlu olan,evdeki zorba Baba. Kafka'yı, yapıtına damgasını vurmuş o trajik bağlama iten şey gerçek midir, yoksa yazı alanındaki olağanüstü yeteneği mi? O bir Georg Bendemann olur, bir Gregor Samsa, bir Josef K. bir kadastrocu K.Yarattığı kişiler durmadan değişirken, hepsi kendisidir aslında. Claude Thiebaut önce romantik, sonra da varoluşçu Franz Kafka imgesinin tozunu alıp, Kafka'nın çok az yazı yayımlamasına, genç ölmesine; babası, yasalar, arkadaşlık ve kadınlara duyduğu aşk karşısında, her zaman aynı soruyu sormasına neden olmuş o doğruluk ve saflık arayışına odaklanıyor..

Yüzyılın başında Prag. Bir baba, bir anne, kız kardeşler: Adı 'karga' anlamına gelen bir aile. Yahudi geleneğinin politik, yazınsal ve sanatsal rönesansı. Arkadaşlar, kadınlar, resimler, Avustralyalılar ve Çekler. Kafka'nın etrafında 160'tan fazla görsel.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder