27 Haziran 2017 Salı

Kapak Kızı - Ayfer Tunç

* Ayfer Tunç'un kalemine hayranlık duyduğum tanışma kitabım olan 'Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi'nden sonra okuma birlikteliğimiz 'Aziz Bey Hadisesi' ile devam etmişti. * Kitaplığımda okunmayı bekleyen üç kitabının arasından okuyacağım üçüncü kitap olarak 'Kapak Kızı'nı seçtim. Önce görselliği ile ilgili demek istiyorum ki, kapak tasarımını hiç beğenmedim. Kitaptaki birkaç Şebnem tarifine bakarsak,
* 'Ayın Kızı Şebnem' bir başka fotoğrafında gülüyor, çekik kara gözleri yumuluyordu.
Ayın Kızı Şebnem'in gözleri çekikti.
(Kitap kapak tasarımındaki kızın Şebnem tarifine hiç uymadığını ve kapağın bu sebeple iyi olmadığını düşünüyorum.)
* Kapak - Ayın Kızı Şebnem'le bir şekilde geçmişi, ilişkisi ya da bağlantısı olan üç kişinin ve bu üç kişinin çevresinin ve yaşamlarının hikayesi. Hikaye işlenirken bolca okuduklarımız: Kıskançlık, pişmanlık, çevre ve aile baskısı, riyakarlık, güzelliğin yarattığı korku ve güzelliğin dezavantajları ... 


* Kapak Kızı 1992'de basılmış. 2000 yılında ise kitabın devamı sayılabilecek Yeşil Peri Gecesi basılmış. Kapak - Ayın Kızı Şebnem'in hikayesi Yeşil Peri Gecesi'nde anlatılmış. Bir sonraki paylaşımım Yeşil Peri Gecesi kitabı olacak.
* Yazarın okuduğum üç kitabı arasında 'Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi' gerçekten çok çok başarılı. Şayet ilk kez Ayfer Tunç okuyacaksanız o kitabıyla başlamanızı öneririm.


Ayfer Tunç paylaşımlarım:

Suzan Defter - Ayfer Tunç

KAPAK KIZI
Yazarı: Ayfer TUNÇ
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. basım: Simavi Yayınları   Can Yayınları'nda 1. basım: 2005
7. Basım: Mart 2016, İstanbul (1000 adet)
Kapak Tasarımı: Utku Lomlu / Lom Tasarım (www.lom.com.tr)
Kapak Resmi: iStockphoto.com / Bob Thomas

-   127 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Küçükken kasaba kelimesi ona, kaba saba sözünü hatırlatırdı hep.

        * ... müzikli kahkahalar atıyor...

        * Bazen okuduğu romanda, hikayede yer alan önemsiz bir kişiye takılırdı. Takıldığı kişinin metne girme nedeninin bir tek cümleden ibaret olduğunu görür, herkesin hayatının doğru söylenmiş bir cümleye sığabileceğini düşünürdü.


 - Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 19
         ... kadınlardı Onların...

        * Sf/ 49
         ... düşü-
         nmeye...

        * Sf/ 101
         ... al gıt.


                                                                           Mayıs 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Ayfer Tunç (d. 1964Adapazarı), Türk yazar.
Erenköy Kız Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İlk öykü kitabı 1989'da yayımlanan Saklı'dır. Yazar bu kitabını daha sonra Evvelotel adlı öykü kitabıyla birleştirerek Evvelotel-Saklı adıyla yayımladı. Diğer öykü kitapları Mağara Arkadaşları, Aziz Bey Hadisesi ve Taş-Kağıt-Makas'tır. Taş-Kağıt-Makas'ın içinde yer alan kısa romanı Suzan Defter'i 2013'te; Aziz Bey Hadisesi'ndeki kitaba adını veren eseri 2014'te bağımsız olarak yayımladı. Bu iki kitapta yer alan diğer kısa öyküleri Kırmızı Azap ismiyle kitaplaştırdı. Sait Faik'in öykülerinden hareketle TRT için yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu 2002'de, Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarladığı 72. Koğuş adlı senaryosu 2010'da çekildi. Yazarın Kapak Kızı (1992), Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi (2009), Yeşil Peri Gecesi (2010) ve Dünya Ağrısı (2014) adlı romanlarının yanı sıra, Memleket Hikayeleri (İletişim Yayınları, 2012) adlı anı-öykü kitabı, Bir Maniniz Yoksa Annemler Sana Gelecek (2001), 'Ömür Diyorlar Buna' (2007) adlı yaşantı kitapları, Oya Ayman'la birlikte yazdığı İkiyüzlü Cinsellik (1994) adlı bir inceleme kitabı ve Harflere Bölünmüş Zaman adlı bir e-kitabı vardır.


ARKA KAPAK –

İyi aile çocuğu olunca yanmadan öğreniyorsunuz ateşten uzak durmayı. Ama hiç değilse bir kere yanmak lazım.

Karlı bir kış gününde, İstanbul'dan Ankara'ya giden trenin yemekli vagonunda, birbirlerinin kesişen yollarından habersiz üç yabancının aklını 'Ayın Kızı Şebnem'in bir dergiye verdiği çıplak pozlar meşgul eder. Kar nedeniyle trenin yolda kaldığı bu uzun ve gerilimli yolculuk sırasında üç yabancının zihinlerinden geçenler ve aralarındaki konuşmalar, kutsal ailenin dış kabuğunun ne kadar sağlam, içinin ne kadar çürük olduğunu gösterir. Şebnem'in fotoğrafları radyocu Selda ve bankacı Ersin için hayatlarını alt üst eden bir travma olurken yemekli vagonun garsonu Bünyamin'i de hayat karşısında sınava çeker. Ama herkesin sınıfta kaldığı bu sınavın asıl başarısız olanı kimdir?

Kapak Kızı'nda bu üç yabancının yargıladıkları veya arzuladıkları Şebnem söz almaz.

Ayfer Tunç'un 2010'da yayımlanan Yeşil Peri Gecesi adlı romanında söz sırası Şebnem'e gelecek ve Şebnem kimin daha çıplak, kimin daha değersiz, kimin daha ikiyüzlü ve acımasız olduğunu gösterecektir.

Kapak Kızı, kutsal ailenin çürüttüğü düşmüş bir kadının hangi zihinlerde nasıl doğurduğunu anlatıyor.


Defterimden...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder