17 Nisan 2018 Salı

Penelope - Margaret Atwood

* Homeros'un Odysseia'sını Margaret Atwood Penelope ve on iki hizmetçisinin gözünden yansıtmayı tercih etmiş. Odysseus'un yirmi yıl süren maceralarını zaten Homeros'un destanından layıkıyla okuyoruz. Bu kitapta ise Odysseus'un uzun yıllar süren yokluğunda Penelope'un yaşadıklarınıa ve hislerine, ayrıca on iki hizmetçisinin akıbetlerinin gelişim süreçlerine şahit oluyoruz.
* Çok keyifli bir okumaydı 🍀📚




PENELOPE
Yazarı: Margaret ATWOOD
Orijinal Adı: The Penelopiad, 2005
Türü: Roman / Mitolojik
Yayın Hakları: Alfa Kitap
-   1. Basım: Ocak 2017
Kapak Tasarımı: Adnan Elmasoğlu
Çeviri: Dilek Şendil
-   160 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

        * Bir engeli aşamazsan, çevresinden dolaş. Su öyle yapar.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Kedi Gözü (1988, Afa)

        * ... eline oyuncak diye sakat bir kedi geçirmiş on yaşındaki yaramaz çocuklardan...


 - Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 53
         ... bu kapının kalbe açıldığından, bu kapların tokmaklarını bulmayı...

        * Sf/ 68
         ... bu var, demişti
         Nokta yok!

        * Sf/ 94
         ... dolayısıyla ona söze geçirme hakkını elde edecekti.

        * Sf/ 140
         ... gittiğinden çok daha güzel kokular yararak geri geldiğinde...

        * Sf/ 155
         ... çamaşırlarını yukardık...

                                                                  Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Margaret Atwood'un otuz beşi aşkın roman, şiir, eleştiri denemeleri dünya çapında bilinmektedir. Atwood bugüne dek Damızlık Kızın Öyküsü (1985) adlı kitabıyla Governor General Ödülüne, Nam-ı Diper Grae (1996, Oğlak Yayınları) adlı kitabıyla da Giller Ödülü ve İtalyan Premio Mondale ödülüne değer görüldü. Kör Suikastçi'yle (2000, Oğlak Yayınları) Man Booker Ödülünü kazandı. Kanada Kraliyet Enstitüsü Üyesi olan Atwood, ayrıca Norveç Edebiyat Şeref Madalyası ile Fransız Sanat ve Edebiyat Şövalyesi unvanına layık bulunmuştur. Toronta'da yaşayan Margaret Atwood Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi Edebiyat Enstitüsünün Yabancı Onur Üyesidir. Diğer kitapları şunlardır: Kedi Gözü (1988, Afa); The Edible Woman (1969); Surfacing (1972); Lady Oracle (1976); Dancing Girls (1977); Ademden Önceki Yaşam (1979, Afa); Bodily Harm (1981); Murder in the Dark (1983); Bluebeards Egg (1983); Wilderness Tips (1991); Good Bones (1992); The Robber Bride (1993); Antilop ve Flurya (2003, Oğlak Yayınları); Tufan Zamanı (Doğan, 2013); Ağacın En Tepesinde (Kırmızı Kedi, 2015) gibi çocuk kitaplarının yanı sıra pek çok şiir kitabı olan Atwood'un inceleme kitaplarından Başka Dünyalar da (Kolektif, 2014) Türkçe yayımlanmıştır.


Çevirmen Hakkında Bilgi=  Dilek Şendil, 1979 yılında Kadıköy Maarif Kolejini bitirdi. Kadıköy Yabancı Diller Yüksekokulu ve İstanbul Üniversitesi Amerikan Edebiyatı Bölümünde okudu. Çeviri serüvenine 1982 yılında yayımlanan Enid Blyton'un Cesur Hafiyeler adlı kitabıyla başladı. Bugüne değin pek çok çevirisi yayımlandı. Dilimize kazandırdığı kitaplar arasında, Balkanlarda Kaynayan Kazan (Robert D. Kaplan), Bağımsızlık Günü (Richard Ford), Modern Yunanistan Tarihi (Richard Clogg), Balkanları Tahayyül Etmek (Maria Todorova), Felicia'nın Yolculuğu (William Trevor), Mara ile Dann (Doris Lessing), Ölümsüzlük ve Pilgrim (Timothy Findley), Salome Urena (Julia Alvarez), Scipio'nun Düşü (Iain Pears), Çatalhöyük: Leoparın Öyküsü (Ian Hodder), Mitlerin Kısa Tarihi (Karen Armstrong), Atlas'ın Yükü (Jeanette Winterson) ve Dehşet Miğferi (Viktor Pelevin) sayılabilir.


ARKA KAPAK –

Odysseus’un karısı,
Troyalı güzel Helena’nın kuzeni Penelope
Odysseia’da vefakâr kadın olarak resmedilir. Helena’nın kaçırılmasından sonra çıkan Troya savaşına katılan Odysseus’un yirmi yıl tek başına bıraktığı karısı Penelope İthaka krallığını ayakta tutmayı, dikbaşlı oğlunu yetiştirmeyi, yüzü aşkın talibi idare etmeyi başarmıştır. Odysseus onca zorluğu aşıp sonunda yurduna döndüğünde karısının taliplerini ve bir nedenle on iki hizmetçisini öldürür.
Kolektif bilince dahil olmuş bir öyküyü yeniden yazan Atwood, öyküsünü Penelope ile asılan on iki hizmetçisinin ağzından anlatmayı yeğlemiş. Margaret Atwood hikâye anlatmadaki şiirsel ustalığıyla Penelope’ye yepyeni bir yaşam ve gerçeklik kazandırırken, eski çağların gizemine
bir yanıt arıyor.


Defterimden...


Keyifli okumalar...


1 yorum:

  1. Margaret Atwood'u çok severim, Penelope'un da konusu oldukça ilginç, okumak isterim, fotolar her zamanki gibi şahane Ayşım'cım, sevgiler:)

    YanıtlaSil