18 Mayıs 2018 Cuma

Bir Garip Vaka: Matmazel P. - Brian O'Doherty

* Matmazel P.'nin görme yetisinin kaybı ve geri kazanımı üzerine gelişen olaylar dizisi... Matmazel P., doktoru ve babası... bu üçünün de olayları algılayışını kendi ağızlarından okuyoruz. 
Güzel bir kitap okudum.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Bir Garip Vaka: Matmazel P. / Brian O'Doherty




BİR GARİP VAKA: MATMAZEL P.
Yazarı: Brian O'DOHERTY
Orijinal Adı: The Strange Case of Mademoiselle P.
Türü: Roman
Yayın Hakları: Ayrıntı Yayınları
-   1. Basım Ağustos 1996
Kapak İllüstrasyonu: Sevinç Alkan
Çeviri: Serpil Durak
-   130 sayfa


  Kitaptan Alıntı;


        * Bu roman Franz Anton Mesmer'in yaşamındaki gerçek bir olaya dayanmaktadır.



^-^ KEDİLER ^-^

        * Onlara 'hayvani ruhlar'dan söz ettiğim zaman bazıları kedi ve köpeklerden söz ettiğimi sanıyorlar.

        * ... evdeki kedimi dokunarak tanıyabiliyorum.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 51
         ... ittifaktanbizden...

        * Sf/ 55
         ... nereden buduğu da...

        * Sf/ 86
         ... bedenimin ihtilaçları...

        * Sf/ 119
         ... hizmetk-
         arlarım...

                                                                                              Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  O'Doherty görsel sanatlar alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Karısı Barbara Novak'la New York'ta oturuyor.
Başlıca Yapıtları: Inside The White Cube (Beyaz Kübün İçinde), Object and Idea (Nesne ve Düşünce) ve American Masters: The Voice and the Myth (Amerikalı Ustalar: Ses ve Mit).


ARKA KAPAK –

         Bir Garip Vaka: Matmazel P., duyular üzerine, özellikle de görme duyusu üzerine bir roman. Gündelik hayatımızda nesnelerle olan ilişkilerimizi, görmek hakkındaki bazı temel varsayımlar yönlendirir. Bunlara göre, dış dünyayı gözlerimiz sayesinde "içimize alır" ve "bilir"iz. Görsel sanatlar alanındaki kuramsal çalışmalarıyla tanınan O'Doherty ise bu ilk romanında, görmenin doğal değil "öğrenilen" bir yeti olduğunu düşünmeye sevk ediyor bizi. Bakmayı öğrenmediğimiz sürece gözlerimizin bize ne kadar kaotik ve dehşet verici bir dünya resmi sunabileceğini tasvir ediyor. Adlarla nesneler, dil ve görme, aydınlıkla karanlık arasındaki ilişki, iyi müziğin kulaklarımıza yönelttiği sorular, "müziğin ruhu", evrendeki "armoni" ve insanlar arasındaki "armoni yoksulluğu" gibi temalar etrafında gelişen bir roman Matmazel P. Olay 18. yüzyılda Viyana'da geçiyor. Resmi tıp biliminin temsilcilerinin iyileştirmek şöyle dursun, tam bir yıkıma uğrattığı birçok hastayı, manyetizmaya dayalı yöntemleri sayesinde iyileştirmiş olan Dr. Anton Mesmer'e yeni bir hasta getirilir. Hasta üç yaşında saptanabilir hiçbir fiziksel nedene dayanmaksızın kör olmuş, on sekiz yaşındaki Marie Therese'dir. Son derece yetenekli bir piyanist olan Marie Therese'in babası imparatorluk sekreteridir ve kendisi de bizzat İmparatoriçe'nin korunması altındadır. Kız, Mesmer'in tedavisi altında ağır ağır görmeyi öğrenirken, sarayda ve resmi tıp çevrelerinde entrika ağları örülmeye başlanmıştır bile. Bilimden başka mürşit tanımayan bu insanlara göre, Mesmer, Kartazyen bilimin temellerinin sorgulanmasına yol açacak farklı bir yöntem geliştiren biri değil, ruhçu bir şarlatandır..
         Fiziksel körlük kadar, insanın başka bilgi edinme biçimleri karşısında duyarsız kalmasına yol açan manevi körlük ve iktidar hırsını da ele alan bu etkileyici romanı görsel sanatlarla ve müzikle ilgilenenlere olduğu kadar bütün "iyi okur"lara da öneriyoruz.

         "O' Doherty'nin ilk romanı göz kamaştırıcı bir tour de force (yetenek gösterisi). Habsburg İmparatoriçesi Marie Theresa döneminin entrikacı saraylılar, doktorlar ve müzisyenlerle dolu Viyanasını inanılmaz bir ayrıntı zenginliği ve olağanüstü psikolojik içgörülerle betimliyor. Roman insanı o kadar kavrıyor ki bir oturuşta okuyor, sayfaları 'bakalım hikâyede daha neler olacak' diye neredeyse çılgına çeviriyorsunuz. Sözün kısası, parlak bir başarı".
Edward Said


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder