18 Mayıs 2018 Cuma

Kraliçe Kitap Okursa - Alan Bennett

* Gülümseten güzel bir dili olan ve keyifle okunan bir kitap. * Kraliçe kitap okursa ne okur ve ne oluru işliyor ☺ Koskoca kraliyet bile kitabın ve kadının gücünden korkar mı?, Korkar!
* Yazarlar, kitaplar, kitap sohbetleri olan kısa bir kitap. Keşke biraz daha yazsaymış yazar...


 Bodrum ♡


KRALİÇE KİTAP OKURSA
Yazarı: Alan BENNETT
Orijinal Adı: The Uncommon Reader
Türü: Roman
Yayın Hakları: Sel Yayıncılık
-   1. Baskı: Temmuz 2008
Çeviri: Süha Sertabiboğlu
-   100 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Öte yandan, fark ettiği başka bir şey de kitapların insanı nasıl diğer kitaplara yönlendirdiği, yöneldiği her yerde birbirinin ardına kapıların açıldığı ve günün, onun okumak istediği şeylere yetecek kadar uzun olmadığıydı.

        * 'Vakit geçirmek mi?' dedi Kraliçe. 'Kitapların vakit geçirmekle bir ilgisi yoktur. Kitaplarda başka yaşamlar vardır. Başka dünyalar vardır. Vaktin geçmesini istemek bir yana, Sir Kevin, insan keşke daha çok vaktim olsaydı der kendi kendine. İnsan vakit geçirmek istiyorsa Yeni Zelanda'ya gidebilir pekala.'

        * Bu sayfaların ve bu kitap kapaklarının arasında, tanınmadan yaşayabiliyordu.

        * Kraliçe hemen, yazarlarla en iyisi, romanlarının sayfalarında tanışmak gerektiğine ve onların da, kitaplarındaki karakterler gibi, okurun düş gücünün yarattığı şeyler olduğuna karar verdi.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 26
         ... yeni Zelanda'ya...

        * Sf/ 83
         ... kişıye...
                                                                           Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  1934'te İngiltere, Leeds'de doğan Alan Bennett Oxford'da uzun yıllar Ortaçağ Tarihi konusunda ders verip araştırmalar yaptıktan sonra, akademisyenliğe pek uygun olmadığına karar verdi.

Altmışlı yıllarda tiyatro oyunculuğu yaparak bu konuda bir ün kazandı. 1968'de ilk tiyatro oyunu Forty Years On'u yazdı ve bunun ardından birçok tiyatro ve radyo oyunu, senaryolar, öyküler, kısa romanlar ve kurgu dışı yazılar geldi. Yapıtlarındaki keskin mizahla ünlendi. Seçtiği karakterler genellikle, yaşamın bir çıkmaza soktuğu kişilerdir. Onların zayıflıklarını göz önüne sermede başarılıdır.

1994'te, daha önce yazdığı, III. George'un Deliliği oyununu Kral George'un Deliliği adıyla sinemaya uyarladı ve bu filmle en iyi sanat yönetimi dalında Akademi Ödülünü kazandı. Tarihin Çocukları adlı yapıtı üç dalda Olivier Ödülüne değer görüldü. Yine kendisine, Britanya tiyatrosuna büyük katkılarından ötürü Olivier Ödülü verdi.


ARKA KAPAK –

Sarayın köpekleri bahçeye park etmiş tuhaf kamyonete havlamasaydı, Kraliçe belki de Westminster gezici kütüphanesinin saraya her hafta geldiğini hiçbir zaman öğrenemeyecekti. Gürültü için özür dilemek üzere gezici kütüphanenin basamaklarını çıkan Kraliçe, konumu gereği kendini bir kitap almak zorunda hisseder. Kitap kötü çıkar, ama Majesteleri'nin aldığı eğitim onu bitirmesini gerektirmektedir ve kitabı geri götürdüğünde kabalık olmasın diye başka bir kitap daha alır. Daha isabetli bir seçim olan bu ikinci kitap Majesteleri'nde öyle büyük bir kitap okuma tutkusu uyandırır ki resmi görevlerini aksatmaya başlar.

Böylece, kadıncağız Hardy'den Brookner'e, Proust'tan Beckett'e, her önüne gelen kitabı yutarak okurken maiyet subayları da Kraliçe'nin bu kitap serüvenine bir son vermek için gizli tertiplere girişir.

Kraliçe Kitap Okursa edebiyatın, en sıra dışı okurun bile yaşamını değiştiren
büyük gücünü gözler önüne seren, sarsıcı ve eğlendirici bir kitap...


Defterimden...


Bodrum ♡



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder