17 Mayıs 2018 Perşembe

Kız Öpme Kuyruğu - Nazlı Eray

Nazlı Eray her okuduğumda hayranlığımın ve sevgimin katlanarak arttığı bir yazar. Çok yönlü, enerjik, güçlü, hayat ve sevgi dolu bir kadın. Sosyal medya sayesinde yakın takipteyim:))) İnsan olarak çok içimin ısındığı ve sevdiğim biri. Hayal gücünün sınırsızlığı ve kaleminin gücüyle de Türk yazarların içinde en sevdiğim yazar diyebilirim.
Nazlı Eray paylaşımlarıma buradan göz atabilirsiniz.

Kitapta on bir Nazlı Eray öyküsü var. Her biri birbirinden etkileyici. Favori öyküm 'Ömür Uzatma Kahvehanesi'.
Rafael Alberti'nin dizeleriyle karşılaşmak ise tabiri caizse ballı kaymak tadında oldu benim için:)
Rafael Alberti 'Yitik Koru' kitabını da okudum, sırası gelince blogda onun da paylaşımı olacak...



KIZ ÖPME KUYRUĞU
Yazarı: Nazlı ERAY
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. Basım: 1982                  2. Basım: 1989
-   174 sayfa


  Kitaptan Alıntılar;


        * Roberto Rosselli'nin 'Starmboli'si ikimizi de çok etkiledi. Bundan başka Visconti'nin görkemli filmi 'Leopar'ı izlemek olanağı bulduk. ... sanırım en çok Vittorio de Sica'nın 'Bisiklet Hırsızları'nı beğendi.

        * Suçum nedir? Ne oluyor? diye sordum.
         Suçun adam öldürmek...
         ...
         Onu sen öldürdün... Suçunu kabul ediyorsun değil mi?
         ...
         Bu yerde yatan benim...
         beni birisi öldürmüş!
         Sen öldürmüşsün besbelli...
         ...
         Öldürülüş biçimi çok basit. Düşleri öldürülmüş, çocukluğu elinden alınmış... İşte bu kadar.

        * Bu dört ihtiyar, her zaman yaptıkları gibi 12 saatlik bir süre içinde, eski anılarını birbirlerine anlatırlar; böylece uykudan kıstıkları zaman ile, eski günlerini ve bu günü bir arada yaşayarak ömürlerini uzatırlar.

        * DUYURU
         Bir yazarın yeni romanı için sınavla kişiler alınacaktır. Sınava girecek adayların kayıtlarını en geç...
        
        * Papazın konuşması kısa ve özdü:
         'Sayın yazar,' dedi 'ben hem bir din adamıyım, hem de bir iskambil papazıyım. Romana giriş sınavını kazandığıma sevindim...'



 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Bu arada bir tekir kedi pencerenin dışında, asmanın oraya asılı duran kuşun kafesinin yanında belirmişti.
         ... kahveci koştu, kediyi kovaladı.

        * Dışarıda tekir kedi yeniden kuş kafesinin yanına gelmişti.
         ... Kuş benim sesimden kaçıp gitti.

        * Ben açtım, gri bir sokak kedisi açtı, herkes açtı.

        * ... tüm liman kentleri gibi, İzmir'in de gece uyumadığını, ya da kedi uykusu gibi hafif bir uykuya dalıp açılıveren bir kent olduğunu gördüm.

        * Bir kedi, bir sincap, bir tavşan olabilsem uyandığımda...


 - Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 44
         ... Monroe'nu nduvardaki...

        * Sf/ 117
         Kimdi bu, nenin nesiydi?

        * Sf/ 132
         İkinci visete gelince...

                                                                  Eylül 2017



Yazar Hakkında Bilgi=  Nazlı Eray, 28 Haziran 1945'te Ankara'da doğdu. İstanbul Arnavutköy Kız Kolejini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nda çevirmen olarak çalıştı. Evlendikten sonra görevden ayrılıp sadece yazılarıyla ilgilendi. 1977'de Amerika'da Iowa Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu ve bir sömestr yaratıcı edebiyat dersi verdi.
Yazmaya lise öğrenciliği yıllarında hikaye çalışmalarıyla başladı. İlk öyküsü "Monte Hristo" Varlık dergisinde yayınlandı. 1975'te ilk kitabı "Ah Bayım Ah" basıldı.
Öyküleri İngilizce Fransızca Almanca İtalyanca Japonca Çekçe Urduca ve Hintçe'ye çevrildi. 1986'da öykülerinden bir demet Almanca olarak Almanya'da yayınlandı.
Güneş ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1978'ten beri Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Aynı zamanda uluslararası PEN üyesi.
Eserlerinde ironi ve eleştirinin ağır bastığı gerçekdışı bir evren yaratır. Düşle gerçeğin yaşananla tasarlananın iç içe örüldüğü öykü ve romanları zengin bir düş gücünün ürünüdür.



ARKA KAPAK –

"Kız Öpme Kuyruğu" adlı bu kitabında "Nazlı Eray"ın çok ilgi görmüş, çok beğenilmiş öyküleri yer alıyor. Evin karşısındaki "Laz Bakkal" ile yaşanan akılalmaz serüvenler. "Bekleme Ustası" olmuş bir kadının, hiçbir şey beklemezken birdenbire iki erkek arasında kalışı. Milas'taki bir "Ömür Uzatma Kahvehanesi"nde, her gece oturup konuşarak yaşamlarını yirmi yıl uzatmayı başarmış birtakım sevimli ihtiyarlar. Kitabın ikinci yarısını oluşturan "Benden Bana Mektuplar" bölümünde ise Nazlı Eray, İzmir'de, sıcak bir yaz gecesinde bizim elimizden tutuyor, artık varolmayan Tilkilik semtinin oralardaki, Mezarlıkbaşı kabadayılarının düşlerinin biryerinde sıkışmış kalmış Büyük Abdülkadir Paşa Oteli'nden alıyor, uzun bir yolculuğun içinden geçirip anıların coşkulu dünyasında gezdiriyor. O her zamanki sıcak, sokulgan, düşsel anlatımıyla.



Defterimden...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder